Václav Souček: Hraboši

Měli by to být výhradně vegetariáni - a jakou nám, masojídkům a všežravcům, dělají těžkou hlavu.

Řeč je o hraboších, a mluví se o nich v nezvykle širokém spektru; jsou z ničeho nic hrozbou nejen pro úrodu, ale i pro potravní řetězce, na jejichž koncích se člověk nachází. Zatímco přemnožení lumíci jsou podle pověstí schopni až sebezničení, hraboši ani nápad; až dojdou zásoby zrnin, brambor a řepy na polích, coby „vegani“ každým coulem přejdou do zahrad a sklepů.

Hraboš na poli

Plošně aplikované jedy jsou jen násobenou hrozbou, stejně jako další mírná zima. Do jaké míry by pomohla hluboká orba je předmětem debat odborníků. A není radno odhlížet od drobných hrabošů příliš vzhůru do vyššího řádu savců.

Stěhování národů za živobytím se dnes připomíná stejně naléhavě, navíc o jednu dimenzi, kterou postihl Jaromír Nohavica v jedné ze svých písní: „když mi dát nechceš, já vezmu si sám, zámek jde lehce a adresu znám…“

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Ty doby jsou pryč

    Otevřete denní tisk - a loupne Vás v zádech; titulek půlstránky zní „Ty doby, kdy jste byli montovnou, jsou pryč“. 

  • Václav Souček: Elektro téma

    I v té zemi, kde už včera snědli to, co měli na zítra, znamenaly plány elektrifikace hodně. Otec VŘSR předestřel světu výhledy, o jakých se svazovým republikám ani nesnilo.

  • Václav Souček: Jako tenkrát

    Hodláme bojovat se suchem, pomocí nákladných vládních programů, omezováním spotřeby vody, úpravou cen vody, zadržováním vody v krajině, a mnoha dalšími způsoby.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.