V Rudníku odmítají termín plánované úplné uzavírky silnice, kterou stavbaři opravují

16. červen 2019 10:27

Vedení Rudníku na Vrchlabsku nesouhlasí s plánovanou dlouhodobou uzavírkou hlavního tahu, který městysem prochází. Silničáři ho opravují po té, co byl poničen výstavbou kanalizace. Zástupci Rudníku se zúčastnili několika jednání, která předcházela vydání tohoto rozhodnutí městským úřadem ve Vrchlabí. Uplatňovali námitky proti uzavírce. Teď se proti rozhodnutí odvolávají. 

Podle rozhodnutí silničního správního úřadu by měla od 24. června platit úplná uzavírka silnice II. třídy na úseku mezi Rudníkem a Hostinným.

Kolony, semafory, těžká technika. To je obrázek na hlavní silnici v Černém Dole a v Rudníku

Oprava silnice (ilustrační foto)

Těžká technika komplikuje průjezdnost hlavních silnic v Rudníku a v Černém Dole na Trutnovsku. Důvodem je budování kanalizace. Firmy s pracemi finišují. Do příchodu zimy musí být silnice průjezdné. 

„Což je v rozporu s tím, co bylo dohodnuto na místních šetřeních a na čem jsme se nějakým způsobem dohodli. Takže jsme byli na silničním správním úřadu pro nějaké vysvětlení, to jsme nedostali. Tak nám nezbude nic jiného, než proti tomu rozhodnutí podat odvolání," říká nezávislý místostarosta Rudníku Jiří Vondrák.

„Pokud se odvolají, tak budeme posílat spis na kraj. A krajský úřad rozhodne, jestli jsme rozhodli správně nebo ne," vysvětluje Hana Bajerová ze Silničního správního úřadu Vrchlabí.

Podle Jiřího Vondráka bylo původně dohodnuto, že úplná uzavírka bude kratší.
„Bylo dohodnuto, že úplná uzavírku bude pouze v termínu od půlky července do půlky srpna. A dostali jsme rozhodnutí, že úplná uzavírka bude od 24. června do konce září."

Práce na silnici (ilustrační foto)

Vedení městyse trvá na tom, že uzavření silnice nemůže trvat tak dlouho.
„Zdá se nám, že je to celé na vodě a občané nebudou mít dostatek informací k tomu, aby se nějakým způsobem dostali do zaměstnání nebo domů."

„Chtěli jsme, aby se stavba dělala po takových úsecích, aby se daly využívat místní komunikace k nějaké objízdné trase. To se prostě úplně všude nepovede," doplňuje Hana Bajerová.

Rudník na Trutnovsku má čerstvé zkušenosti s povodní. Proto hledá další možnosti prevence

Lubina v Kopřivnici-Lubině dosáhla 2. stupně povodňové aktivity

V Rudníku na Trutnovsku dál vymýšlejí a hledají opatření, která by mohla minimalizovat škody po případné povodni. S tou poslední z roku 2013 mají hodně nemilé zkušenosti. Setkání obyvatel s vedením obce a představiteli Diakonie ukázalo jednu z možných cest.

Lidé budou muset jezdit po objížďce, protože po hlavní silnici neprojedou, což pro ně bude podle nezávislého starosty Rudníku Aleše Malocha časově náročné.
„Tahle silnice je v podstatě klíčová. I když se jedná o silnici druhé třídy, je velmi využívaná. Protože je to spojnice mezi městem Hostinné a obcí Rudník, kterou využívají stovky lidí k přepravě do zaměstnání a samozřejmě ke svým nemovitostem."

„Objízdná trasa by měla pro tranzit vést až přes Vrchlabí a pro osobní vozidla bude muset být přes Lánov a Prosečné," dodává Hana Bajerová.

Odvolání proti uzavírce nemá odkladný účinek, to znamená, že opravné práce pokračují dál.

Spustit audio

Související