Rudník na Trutnovsku má čerstvé zkušenosti s povodní. Proto hledá další možnosti prevence

23. květen 2017

V Rudníku na Trutnovsku dál vymýšlejí a hledají opatření, která by mohla minimalizovat škody po případné povodni. S tou poslední z roku 2013 mají hodně nemilé zkušenosti. Setkání obyvatel s vedením obce a představiteli Diakonie ukázalo jednu z možných cest.

Zástupci Diakonie Českobratrské církve evangelické - Střediska humanitární a rozvojové spolupráce a obce už měli za sebou dvě první seznamovací schůzky, ta třetí za účasti obyvatel měla podle nezávislého místostarosty Jiřího Stuchlíka rozhodnout. Obec přitom moc nevěděla, co čekat: „Informace od diakonie v této chvíli pro nás nebyly úplně čitelné. Na nic nám to neukazovalo, protože si tady nechceme hrát a vytvářet nějaké vzdušné zámky nebo stavět něco teoretického. Lidé mají rádi praktično. Prostě oni si tím prošli a vědí co je potřeba. Ta dnešní schůzka ukázala, že to může být o tom praktičnu. A brožura, to je už něco, co ti lidé dokáží uchopit a představit si, že jim to pomůže."

Právě informační brožura, na které v Diakonii pracují, by měla nabídnout základní rady, jak si v případě povodní počínat. Správná a efektivní distribuce správných informací a kontaktů může prý škody zmenšit.

Čtěte také

Představitelé Diakonie Českobratrské církve evangelické - Střediska humanitární a rozvojové spolupráce chtěli zpětnou vazbu, a té se jim dostalo třeba od místní obyvatelky Ivany Pavlíkové: „Sama když bych si měla pročítat i třeba desetistránkovou brožuru, tak než bych došlo k tomu tématu, která si já sama chci zjistit, tak z toho budu otrávená. Já potřebuji jednoduchou informaci, rychlou informaci, potřebuji vědět, co mám udělat."

Přítomno bylo zhruba dvacet ze dvou tisíc obyvatel obce, kteří si vyslechli i celkem zajímavou přednášku od projektového koordinátora Jana Jelínka z Člověka v tísni. Mluvil v ní například o tom, že je důležité udržovat takzvané aktivní zóny čisté - tedy v místech, kudy velká voda teče, nestavět zahradní domky nebo tam nerovnat dřevo.

Co patří do evakuačního zavazadla

Jenže i když má Rudník poměrně čerstvou povodňovou zkušenost, lidé zapomínají, přiznává se Ivana Pavlíková: „Když se podíváte kolem potoka, když se to projde, tak je tam spousta dřeva neskládaného. Já se musím přiznat, že i u nás je dřevo u potoka v nějaké ochranné části. Ale staví si tam lidé různé boudy a je fakt, že každá voda to vezme a ucpe s tím ty mostky, jak to tady bylo řečeno. Odnese to dál a způsobí to škody."

A i v tom může být smysl spolupráce obce s diakonií na tom, aby byli lidi víc a ještě víc informovaní. Pak se třeba jednou povede dorazit do cíle náročného etapového závodu, který může mít pracovní název "házení hrachu na zeď", krčí rameny místostarosta Jiří Stuchlík: „Vždycky je to o lidech. Na té vesnici obzvlášť. Myslím si, že tento projekt určitě osloví ty lidi, aby se k tomu chovali tak, jak se k tomu chovat mají. A předvídali."

Rudník nakonec s Diakonií bude spolupracovat a doufá, že se mu právě i touhle cestou povede získat nejen informační brožury a vzdělávací přednášky, ale třeba i finanční prostředky na některé projekty.

autor: lcz
Spustit audio