Kolony, semafory, těžká technika. To je obrázek na hlavní silnici v Černém Dole a v Rudníku

30. říjen 2018 10:15

Těžká technika komplikuje průjezdnost hlavních silnic v Rudníku a v Černém Dole na Trutnovsku. Důvodem je budování kanalizace. Firmy s pracemi finišují. Do příchodu zimy musí být silnice průjezdné. 

V Černém Dole bude kanalizace dokončena oproti původnímu plánu o půl roku dřív, v Rudníku se bude pokračovat na jaře. Povrch obou silnic následně opraví Královéhradecký kraj.

V Mladých Bukách opravují most na silnici do Rudníka. Vjet můžete jen s povolenkou. Jak ji získat?

Řidič, auto, muž za volantem

Řidiči musí využívat objízdných tras. Auta do 3,5 tuny jezdí přes Vlčice, těžší vozy přes Janské lázně. Vedení městyse ale při splnění přísných podmínek vydává povolenky k průjezdu takzvanou nouzovou trasou. Zájem o ně je velký, ale ne každý povolenku dostane. 

Bagry různých velikostí, náklaďáky, desítky dělníků s lopatami nebo krumpáči. S tím vším se setkají řidiči jedoucí z Lánova přes Čistou na Černý Důl. Práce už se ale blíží ke konci.

„Chybí nám položit asi 250 metrů kanálu z celkového množství 6 200 metrů," říká starosta Zdeněk Kraus z TOP 09.

Řidiči musí jet tímto úsekem maximálně opatrně, na silnici jsou provizorně zasypané díry, místy kamení.

„Přijede fréza, která tu vrchní část zasypaného výkopu opět rozemele a připraví podloží pro asfaltování. A asfaltovat budeme v tomto týdnu," doplňuje Zdeněk Kraus.

Opravená silnice (ilustrační foto)

Provoz je tu velký, řidiči musí počítat se zdržením. „Je to dost problém. Protože se současně povedlo tudy vést objížďku."

Podobně to vypadá v sousedním Rudníku. I tady se budu kanalizace a to směrem na Hostinné.

Práce jsou podle starosty Aleše Malocha ze Sdružení domov zhruba v polovině. Hotovo má být příští rok v září: „Dělají se současně i překopy silnice co se týče přípojek."

Semafory a inteligentní dopravní systém

Provoz na tomto úseku řídí semafory.

„Po dobu práce jsou semafory aktivní. O víkendu, nebo když firma nedělá, tak jsou samozřejmě mimo provoz, aby to řidiče neomezovalo. Ale v ty pracovní dny je to opravdu velké omezení. Já už jsem jel také do Hostinného 40 minut," přiznává starosta Aleš Maloch a dodává, že jindy mu cesta trvá pět minut.

Dopravní komplikace tady potrvají do konce listopadu. Do té doby dělníci vytvoří provizorní asfaltový kryt, aby mohla probíhat zimní údržba a silnice přes zimu byla pro řidiče bezpečná. Pokračovat s prací budou dělníci v březnu.

Spustit audio

Související