V Mladých Bukách opravují most na silnici do Rudníka. Vjet můžete jen s povolenkou. Jak ji získat?

7. duben 2018 09:45

Řidiči musí využívat objízdných tras. Auta do 3,5 tuny jezdí přes Vlčice, těžší vozy přes Janské lázně. Vedení městyse ale při splnění přísných podmínek vydává povolenky k průjezdu takzvanou nouzovou trasou. Zájem o ně je velký, ale ne každý povolenku dostane. 

Milena Sochorová bydlí v Javorníku, přes nyní opravovaný most jezdí velmi často. Aby nemusela jezdit po dlouhé objízdné trase, zažádala si o povolenku.

„Když to budu objíždět, tak mi nebude stačit důchod na benzín. Dcera je sama se dvěma dětmi, tak jezdím dost často hlídat. Protože když jde do práce, tak já je jezdím hlídat," vysvětluje Milena Sochorová.

Povolení na průjezd přes malý most u základní školy dostala. Musela ale vyplnit žádost a splnit přísné podmínky.

„Buď vlastníte nějakou nemovitost v katastrálním území Hertvíkovice, nebo případně v katastrálním území Mladé Buky v oblasti kolem hřbitova a u kostela. Kam byste se bez těch povolenek nedostali. Případně máte nějakého příbuzného, většinou jsou to dědečci a babičky, o kterého se jezdíte do těch Hertvíkovic starat," popisuje podmínky pro udělení výjimky starostka Lucie Potůčková z Volby pro Mladé Buky.

Uzavírka

Povolenku mají možnost dostat i například pracovníci sociálních služeb, kteří do domácností v Hertvíkovivích a Javorníku dojíždí.

„Žádanku předáváme komisi. Ta zasedá a schvaluje. Na základě toho nám zase dá ty podklady a my pak tu povolenku vydáváme. Zájem je docela veliký. V současné době máme vydáno 305 povolenek. Jen za včerejší den jsme vydali přes sto povolenek," říká pracovnice úřadu v Mladých Bukách Veronika Gabrielová.

Řidič (ilustrační foto)

Objízdná trasa přes malý most je podle starostky nouzová, proto je nutné omezit průjezdy na nejnutnější případy. Místo je pod dohledem.

„My jsme namontovali na budovu obecní školy kameru. Takže budeme ten provoz vidět, kdo to porušuje, kdo tam jezdí. V případě, že by došlo k dopravní nehodě, tak ta data poskytujeme policii," tvrdí Lucie Potůčková a dodává, že místo budou pravidelně hlídat policisté i strážníci.

Oprava mostu má podle silničářů trvat až do listopadu.

Spustit audio

Související