Konec mobilů na škole v Mladých Bukách. Po příchodu jej děti odevzdají a dostanou ho až po vyučování

5. září 2016

Představit si to asi dovede každý, kdo má doma školáka. Oddělit ho v době volna od displeje mobilu je velmi složitá záležitost, řešitelná mnohdy jen za cenu vypjatých emocí. Učitelé to mají ve školách ještě o něco složitější, a tak se v Mladých Bukách rozhodli jít cestou důraznou a jednoznačnou - dětem mobily při příchodu do školy prostě odeberou.

„Protože když jsme zjistili, že děti o přestávkách spolu vůbec nemluví, jen stále hledí do mobilů, na záchodech mobilují také, na obědě se ani nenají, protože už chtějí být u mobilu, tak mě to šokovalo. A teď ty sociální rozdíly jsou obrovské, někdo má starý mobil s tlačítkama po babičce a někdo má mobil za 15 tisíc. A ostatní kolem něj sedí a závidí mu," říká ředitel školy Pavel Petržela.

Čtěte také

Jeho myšlenku podpořila i školní rada a zákaz mobilů je od 1. září už také zanesen ve školním řádu.

Zjistili jsme, že děti spolu o přestávkách vůbec nemluví, jen stále hledí do mobilů, na záchodech mobilují také, na obědě se ani nenají, protože už chtějí být u mobilu.Pavel Petržela, ředitel základní školy Mladé Buky

„Já prostě nebudu čekat na žádné vyhlášky a přikázání. Prostě si s těmi učiteli, je nás tady 30 dospělých a 250 dětí, uděláme tu školu podle našich nejlepších představ. Prostě podle svědomí, co je dobře a co je špatně vidíme všichni. Takže upravíme chod školy tak, jak chceme. Někomu se to třeba nelíbí, ale většina řekne: To je super ," dodává Pavel Petržela.

S krokem vedení školy se ztotožnilo i vedení obce
Nezávislá starostka Lucie Potůčková vyjádřila zákazu mobilů ve škole plnou podporu: „Rozhodně to je absolutně úžasná věc. Nění důvod, proč by dítě mělo o přestávkách třikrát volat rodiči a i jeho zdržovat v práci. Od toho tu jsou kantoři. Pokud je nějaký problém, tam mohou rodičům zavolat. Nehledě k tomu, že to je prostě brzda jakékoliv komunikace mezi dětmi. Protože potom všichni sedí na lavičkách a surfují na sociálních sítích a nesmyslných hrách. Je to jen dobře a já to naprosto respektuji a chválím."

mobil

Rodiče přijali zákaz jako fakt, se kterým navíc většinou souhlasí
A někteří z rodičů z okolních obcí dokonce zvažují, že by požádali své školy o stejný krok.

Matka jedenáctiletého Matyáše Gabriela Nejedlá si ale myslí, že kdyby výchova fungovala lépe, nemusela by škola k takovým opatřením vůbec sahat: „Myslím, že je to hodně pohodlné řešení pro rodiče. Myslím, že bychom měli spíš ty děti vést k tomu, aby věděli, kdy ty mobily mají používat. A sami svým rozumem je odložily a ne, že se jim prostě seberou."

autor: lcz
Spustit audio