V ptačím parku Josefovské louky přibývají hnízdící ptáci. A zabydlují se tady dokonce i nové druhy

28. duben 2022 08:19

V unikátní ptačí rezervaci Josefovské louky na Náchodsku každým rokem přibývá hnízdících ptáků. Za dobu existence parku tam ornitologové zaznamenali na 190 druhů. V poslední době se v místě začali objevovat i ptáci, kteří jinde v kraji nejsou. 

Čtěte také

Ornitolog Břeněk Michálek mě zve na procházku po Josefovských loukách. Právě tam žije velké množství ptáků, kterých každoročně přibývá. „My máme ohromnou radost, že se zvyšují počty ptáků, o které nám jde především. Jsou to ohrožení a vzácní luční ptáci, kterým říkáme bahňáci. Jsou to čejky chocholaté a dokonce náš největší klenot, vodouš rudonohý, který nikde jinde ve východních Čechách nehnízdí, jen tady.“

Ptáci v oblasti hnízdí nejen v korunách stromů a keřů, ale často i na zemi. Podle strážce parku Oty Valeše je nutné, aby návštěvníci dávali při procházkách pozor na to, kudy jdou a kam šlapou. „Je potřeba zajistit, aby návštěvníci nepoškodili hnízda. Lidé jsou zvědaví a chtějí ptáky vidět co nejblíže. Ale potom je tam nebezpečí, že by mohli hnízdo rozšlápnout.

Čtěte také

Jde například o čejky chocholaté, které dělají hnízda v otevřeném prostoru. „Potřebují vidět daleko od sebe, jestli se neblíží nějaký predátor. A také ostatní bahňáci si dělají hnízda v trávě. Stačí je jim jen nějaký mělký důlek, žádná složitá hnízda nevytvářejí.

Navzdory nebezpečí si ale právě čejky staví hnízda například v blízkosti koní a praturů, kteří v oblasti celoročně žijí. „Já hrozně obdivuji čejky, protože ony doslova hnízdí pod kopyty koní. Mají pevné nervy, ti koně chodí těsně kolem nich, ale ony se z hnízda nezvednou.

Čtěte také

Při zakládání parku v roce 2006 chtěli ornitologové do oblasti rezervace nalákat mimo dalších druhů ptáků čtyři hlavní.

Tři z nich už v parku hnízdí, jeden druh ale ještě chybí a tím je podle Břeňka Michálka břehouš černoocasý. „Impozantní, nádherný, barevný pták. Který ale bohužel už jako hnízdič v České republice vymizel. Ale my se snažíme tady pro něj připravit takové podmínky a prostředí, aby si to zde jednou našel a třeba se o hnízdění pokusil.

Ptačí park Josefovské louky
je soukromá nevládní „rezervace“ zaměřená na ochranu ptáků na loukách v nivě Metuje u Josefova v okrese Náchod. Obnovený sto let starý závlahový systém, který fungoval na Metuji na začátku 20. století, zadržováním vody na Josefovských loukách pomáhá předejít povodním na toku Metuje a Labe.

První ptáčata se v unikátní ptačí rezervaci Josefovské louky nedaleko Jaroměře na Náchodsku začnou líhnout na začátku května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související