Ochranáři u Jaroměře rozšiřují ptačí park. Josefovské louky nabídnou další prostor ohroženým druhům

18. duben 2021

Ptačí park Josefovské louky na Náchodsku se podařilo rozšířit o další území. Ochranáři přírody díky tomu mohou opět zvětšit plochu pro hnízdění často vzácných druhů ptactva. Pro zlepšení jejich podmínek je nutné každé jaro udělat jednu základní věc - zahradit řeku Metuji, aby se voda dostala do okolních ploch.

Čtěte také

„Pod stavidly je taková prostor, který je třeba prošťouchnout a pročistit, než stavidla spustím. Jsou tam nánosy a popadané větve. Takže je nutné, aby si ta hradící deska krásně sedla," vysvětluje Břeněk Michálek, správce Ptačího parku Josefovské louky.

Otáčí obrovským šroubem a snaží se snížit stavidla.
„Pokouším se zahradit tuto hradící desku stavidla. Pro nás tím začíná vlastně sezóna. Spustíme tyto hradící desky a tím celé rameno Metuje přehradíme a zvedneme vodní hladinu."

„U každého stavidla to trvá asi půl hodiny, než ho sesuneme dolů. Představuje to několik stovek závitů šroubu. Takže je to docela časově i fyzicky náročná práce."

Ptačí park Josefovské louky je pravděpodobně největší projekt obnovy mokřadů u nás

Přecházíme mostek, protože se tak dostáváme na druhý břeh Metuje.
„Koukáme se na tři hektary pozemků, které jsme nedávno přikoupili k Ptačímu parku. I když jsou již vlastně za oficiální, původní hranicí tohoto chráněného území. Je to zrovna plocha, kde v budoucnosti, ideálně už tento rok, vznikne mokřad, nová hloubená tůň, která bude sloužit mokřadním ptákům."

Čtěte také

Pozemky přibývají nejen v tomto směru, ale i celkově se zvětšuje rozloha Ptačího parku Josefovské louky.
„Přednostně se snažíme vykupovat onu původně vytyčenou plochu asi 80 hektarů. Po této louce jsme vždy pokukovali, takže jsme se nebránili, když byla příležitost tyto tři hektary k Ptačímu parku přikoupit."

Josefovské louky mají svůj unikátní ekosystém, ale mají také své určité hranice. Jak to vypadá za nimi?

„Za hranicemi jsou podobně hodnotné louky, které ale bohužel nejsou pod naší ochranou a kontrolu. Stává se, že bývají třeba i neúmyslně znehodnoceny. Vlastníci pozemků často neví, že mohou ovlivnit hospodaření na svých pozemcích a mohou si do nájemních smluv prosadit takové podmínky hospodaření, které jsou v souladu s ochranou přírody," dodává Břeněk Michálek.

Ptačí park Josefovské louky
je soukromá nevládní „rezervace“ zaměřená na ochranu ptáků na loukách v nivě Metuje u Josefova v okrese Náchod. Obnovený sto let starý závlahový systém, který fungoval na Metuji na začátku 20. století, zadržováním vody na Josefovských loukách pomáhá předejít povodním na toku Metuje a Labe.

Vykupování dalších pozemků je v jednání. Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře by se tak mohl rozrůst o několik dalších hektarů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.