V Prachovských skalách začala turistická sezóna. Novinkou bude přistávací plocha pro vrtulník

7. duben 2019 09:32

Prachovské skály zahájily turistickou sezónu. Na návštěvníky čekají opravené cesty a schody. Pracovníci v přírodní rezervaci ovšem ještě dokončují likvidaci dřeva po nedávném silném větru. Dobrovolní strážci také společně s hasiči plánují kvůli rychlejší záchraně turistů vytvořit přímo v centrální části skal přistávací plochu pro vrtulník. Provizorní heliport má být připravený od začátku května.

„Uklízí se, hrabe se listí, dělali jsme nějaké prořezávky, takže se to bude uklízet. Zkrátka taková ta všeobecná údržba," popisuje aktuální dění v přírodní rezervaci Dominik Feštr, ředitel firmy, která tuto oblast spravuje.

Miloš Zeman, strážce Prachovských skal, stál u zrodu tzv. SOS bodů

Prachovské skály

Dosud měli záchranáři práci v Prachovských skalách dost náročnou a to hlavně kvůli špatně dostupnému terénu. Nyní vznikla mapa tzv. SOS bodů, která zásahy usnadní.

Dodává, že opravy se dočkaly schody v Zelené rokli - od totemu k začátku Řehákova výstupu na Pechovu vyhlídku. A hotova už je také poslední oprava cesty od hlavní pokladny k točenici.
„Což bude nějaký poslední úsek, který se spravuje pískovcem."

Na části zeleného okruhu - od Všetečkovy vyhlídky ke Skautským věžím, byli pracovníci nuceni vykácet tzv. kůrovcové oko.
„Přes zimu kůrovec spí, takže uvidíme nyní na jaře, jestli se zase někde objeví. Pravděpodobně ano."

Všechny stezky jsou volně přístupné a na odstranění dřevních zbytků se v celém areálu intenzivně pracuje. Během dubna by mělo být vše uklizeno.
„To největší je již uklizeno. Už zbývá jen pohrabat listí a taková ta menší údržba."

Prachovské skály

Turistů bude postupně přibývat a dva dobrovolní strážci se chystají na častější pochůzky.

„Já zastávám tu teorii, že když je to preventivně a jsme vidět, tak to na lidi působí víc, než nějaké cedulky a na internetu příkazy, které stejně nečtou. Nebo když si je přečtou, tak je stejně nedodržují," říká strážce Miloš Zeman.

Doktor, horolezec a znalec místopisu v jedné osobě. To vše musí být člen skalní záchranné služby

Skalní záchranná služba už 18 let pomáhá složkám Integrovaného záchranného systému

Skalní záchranná služba z.s. je dobrovolné občanské sdružení, které bylo založeno v lednu 2000 na základě iniciativy horolezců, turistů a hasičů okresu Náchod. V říjnu 2000 se stala Skalní záchranná služba kolektivním členem Českého červeného kříže.

A vyjmenovává na jaké problémy naráží nejčastěji.
„Neukázněnost návštěvníků, odhazují odpadky, kouří v lese nebo těch odpočivadlech, chodí mimo vyznačené trasy."

Společně s hasiči chystají strážci v rámci bezpečnosti turistů dvě novinky.
„Chceme zmapovat také, jak jsou jednotlivé skalní věže umístěny. Aby oni měli přehled a v případě, že se něco stane, aby se tam co nejrychleji dostali."

Zároveň by ve skalách v jejich centrální části měl vzniknout provizorní heliport.

„Je to zpevněná cesta, kde jen vyčistíme nějaké náletové dřeviny a vrtulník by tam mohl klidně přistát," dodává Miloš Zeman.

Případná záchrana turistů by díky tomu měla být rychlejší.

Spustit audio

Související