V Prachovských skalách bylo rušno. Záchranáři trénovali ošetření skupiny lidí, kteří spadli z útesu

3. říjen 2024 08:14

Ve skalách nedaleko Prachova v Českém ráji zasahovaly při pádů turistů z vyhlídky desítky členů všech složek integrovaného záchranného systému. Krizová situace, kterou doprovázelo vyhlášení traumaplánu, se ale obešla bez jediného zranění. Záchranáři totiž ve skalách absolvovali taktické cvičení, kterým se na takové situace pravidelně připravují. 

Nad Hakenovou vyhlídkou v Prachovských skalách na Jičínsku právě krouží vrtulník letecké záchranné služby. Jen pár minut před ním na místo dorazila i první sanitka a také hasiči.

Čtěte také

„Scénář toho taktického cvičení začíná voláním na tísňovou linku 155, kdy volající popisují situaci pádu ze skalního útesu zhruba 30 osob,“ vysvětluje mluvčí královéhradeckých zdravotnických záchranářů Lucie Hanušová. „Je tu hasičský záchranný sbor, Policie České republiky a sbor dobrovolných hasičů.“

„V tuto chvíli nemám potvrzena další rizika pro zasahující posádku. Příjem? Potvrzuji mimořádnou událost a aktivujeme traumaplán. Konec,“ s operačním střediskem právě mluví inspektor provozu Ondřej Semrád.

„Inspektor provozu, pokud je v případě mimořádné situace na místě, což z 99 procent vždycky bývá, tak v tu chvíli zaujímá pozici vedoucího té zdravotnické složky, vlastně koordinuje veškerou tu práci záchranářů,“ říká Lucie Hanušová.

Čtěte také

Pomoc dorazila na místo bezmála 10 minut po tom, co jeden ze zraněných pod vyhlídkou v lese nad námi zavolal na tísňovou linku. Záchranáři mají na místě připravený stan, který na místo přivezlo speciální vozidlo pro mimořádné události a právě teď do něj na nosítkách přinášejí prvního raněného.

„Oni asi někam spadli, na mě se klidně vyprdněte, jsou tam děcka, asi 30 nás bylo, šli jsme z té chalupy.“
„Tak, co tam ještě máme? Diagnóza otevřená zlomenina bérce, priorita terapie žlutá, otoč to. Kyslík nepotřebujeme.“
„Zástava krvácení je hotová? Infuzi asi v tuhle chvíli nepotřebujeme.“
„Léky? Léky na bolest.“

Kromě téměř dvou desítek zdravotníků jsou na místě také profesionální hasiči včetně těch dobrovolných, kteří na cvičení přijeli z Jičína, říká mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Zuzana Strouhalová. „Máme tady tři hasičské jednotky, které budou pomáhat zdravotnické záchranné službě s tříděním a transportem pacientů na to třídící místo.“

Čtěte také

A neméně důležitá je taky práce policistů, kteří okolní silnice kvůli bezpečnosti uzavřeli pro dopravu.

„Snažíme se reagovat tak, jakoby ta situace nastala ve skutečnosti. Jedna hlídka zastavila dopravu při jedné straně komunikace, druhá hlídka zajišťuje druhou stranu a zbylí tady pomáhají při evakuaci,“ vysvětluje mluvčí krajské policie pro Jičínsko Martina Jandová.

Celé taktické cvičení trvá bezmála dvě hodiny a celou událost simuluje do posledního detailu tak, jakoby byla skutečná.

Spustit audio

Související