Body záchrany s číselným označením místa pomáhají záchranářům najít v přírodě člověka v nesnázích

12. květen 2022 12:29

Je to jen pár dnů, kdy záchranářům zasahujícím v Adršpašsko-teplických skalách znovu pomohly tzv. traumabody. Jde o tabulkou označená místa v přírodě, kde nejsou jiné orientační body. Naposledy tak i díky nim hasiči našli ztracené dítě a dezorientovaného seniora.

Čtěte také

V Chráněné krajinné oblasti Broumovsko je žlutých cedulí s černými nápisy celkem 181. „Jeden je tady dole,“ ukazuje náčelník Skalní záchranné služby Jan Adamec jeden z tzv. traumabodů v Národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály.

Jsme v místě, které je sice mimo hlavní turistický okruh, přesto často plné lidí. „Tady je takové docela frekventované místo, ale cesta je tu rozbitá a jezdí tudy hodně cyklistů, vysvětluje Jan Adamec umístění tohoto bodu záchrany.

Jde o žlutou ceduli s černými písmeny, těmi největšími je na ní napsáno NA 142. „To je číslo tohoto bodu. Pokud zavoláte na tísňovou linku číslo 112, tak operační si na mapě snadno najde odkud voláte.

Čtěte také

Členové skalní záchranné služby, zdravotníci nebo hasiči tak jsou v případě potřeby na místě dřív než kdyby pátrali na větším území. „Nemusí někoho nahánět někde po lese, běhat a hledat. Někdy se vám stane, že někdo nahlásí, že někam šel a teď vůbec neví, kde je. Tak se musí vytvořit skupiny záchranářů, které chodí po turistických cestách a toho člověka hledají.

A co víc. Díky označení záchranáři okamžitě zjistí, jak se na místo dostanou.

Podle mluvčí krajských hasičů Martiny Götzové nahlášení čísla traumabodu pomáhá při organizaci zásahu. „My totiž o každém traumabodu víme, jaká zásahová technika se na místo dostane nebo jaké máme v tom konkrétním místě rádiové spojení.

Čtěte také

Řada turistů přitom o existenci tabulek, které jim mohou zachránit život, vůbec netuší. Někteří se o nich dozvídají třeba na pokladně u vstupu do teplických skal. „Dám vám letáček s vyznačenými trasami. A jsou tam také na okruhu na sloupech žluté tabulky s čísly. Kdyby se náhodou něco stalo, dostávají návštěvníci informace od pokladní při zakoupení vstupenek.

Body záchrany jsou kromě Adršpašsko-teplických skal také na mnoha dalších místech Chráněné krajinné oblasti Broumovsko, například v Javořích horách nebo Broumovských stěnách.

Spustit audio

Související