V centru Prachovských skal by mohla začít fungovat přistávací plocha pro záchranářský vrtulník

7. červenec 2019 09:20

Během letních prázdnin by mohla začít v centru skalního města v Prachovských skalách fungovat přistávací plocha pro záchranářský vrtulník. Dobrovolní strážci už toto místo připravili a stihli ho také zkontrolovat zástupci hasičů. Cílem je, aby se vrtulník dostal co nejblíž ke zraněným. Právě v centru této přírodní rezervace totiž bývá nejvíc úrazů.

Pes musí být na vodítku a cyklisté nesmí vjíždět do přírodní rezervace Prachovské skály

Strážce v přírodní rezervaci Prachovské skály zaměstnávají bezohlední cyklisté i pejskaři (ilustrační foto)

Strážce v přírodní rezervaci Prachovské skály teď zaměstnávají bezohlední cyklisté, kteří jezdí po stezkách na kole. Přitom tam nemají co dělat. Ničí přírodu a navíc může dojít ke srážce s pěším turistou. Problémem jsou i volně pobíhající psi. 

„Došlo k očištění prostoru od náletových křovin, nějaké staré pařezy jsme odstranili. Je to připraveno pro případné přistání vrtulníku," popisuje místo, kde by mohly přistávat vrtulníky záchranářů Miloš Zeman, dobrovolný strážce Prachovských skal.

„Je to podle našich představ i podle toho, co by si tak mohli představovat piloti vrtulníků. Terén jsme zmapovali, souřadnice poslali na zdravotnickou záchrannou službu a na policii," říká zástupce ředitele Hasičské záchranné stanice v Jičíně Ladislav Voborník.

Krajští záchranáři podle mluvčího Ivo Nováka zatím o žádné přípravě místa pro přistání vrtulníku nevědí.
„Nemám informace o tom, že by kdokoliv ze záchranky a z institucí spojených s provozem vrtulníků, jednal s kýmkoliv v této oblasti o vytvoření místa pro přistání."

Prachovské skály

Podle Ladislava Voborníka budou záchranáři vyzváni, aby se na novou přistávací plochu přijeli podívat. Záležet bude na nich, jestli ji budou využívat. A také samozřejmě na aktuálním počasí a povětrnostních podmínkách.

„V této lokalitě je to velmi náročné, je velmi rozsáhlá. Pokud je to jen trošku možné, tak se snažíme využít možnosti vrtulníku a podvěsu," říká Ivo Novák.

Miloš Zeman, strážce Prachovských skal, stál u zrodu tzv. SOS bodů

Prachovské skály

Dosud měli záchranáři práci v Prachovských skalách dost náročnou a to hlavně kvůli špatně dostupnému terénu. Nyní vznikla mapa tzv. SOS bodů, která zásahy usnadní.

Upravená plocha se nachází v centru skalního města kde je takzvaná točenice, křižovatka turistických tras.

Turistům v případě potřeby slouží takzvané SOS body. Těch je v Prachovských skalách celkem 16.

„Máme zmapován i celý terén, kam se dostane technika, kam se dostane i velká cisterna. A potřebovali bychom místo, kde by vrtulník mohl přistát. Většina lezců nám bohužel padá v onom skalním městě, kde je terén trošku hůř přístupný," vysvětluje Ladislav Voborník.

Zatím vrtulník přistává na okraji Českého ráje

„Když sem vrtulník přiletěl a zasahoval, tak musel různým způsobem nalétávat z jiných pozic. A my jsme si mysleli, že by bylo vhodné, aby měl svůj prostor, kde by se všechny přípravné věci pro vlastní transport mohly uskutečnit," doplňuje Miloš Zeman.

Pokud toto místo odsouhlasí všechny složky integrovaného záchranného systému, tak by mohlo začít fungovat během letní turistické sezóny.

Spustit audio

Související