V pěchotním srubu Březinka u Náchoda si můžete vyzkoušet funkční studniční čerpadlo na ruční pohon

21. srpen 2024 08:31

Členové Klubu vojenské historie Náchod zprovoznili v pěchotním srubu Březinka čerpadlo napojené na 60 metrů hlubokou studnu. Podařilo se jim to po několika desítkách let, tak dlouho sháněli jednotlivé díly. Původní mechanismus si s trochou síly mohou vyzkoušet i návštěvníci jednoho z nejlépe vybavených bunkrů v Česku.  

V pěchotním srubu Březinka stojíme spolu s Petrem Charvátem u unikátního čerpadla, které je v provozu a dokáže objekt zásobovat vodou z 60 metrů hlukového vrtu. Zajímavost spočívá v tom, že tohle čerpadlo se dávalo do pořádku 30 let.

Čtěte také

„Postupně jsme sháněli všechny komponenty. Aby se to dalo zprovoznit a sestavit, poopravit a uvést do provozu. Aby to mohlo skutečně vodu z takové hloubky čerpat.“

Petr Charvát přibližuje, jak unikátní čerpadlo vlastně funguje. „Pod tímto stojanem s klikou a se setrvačníkem, je uzávěrná hlava a pod ní pak 60 metrů potrubí do vrtu. Potrubí je zakončené pracovním válcem s pístem. K němu vede až odtud ze shora táhlo. Čili když se tady točí tím setrvačníkem, tak táhlo poháněné excentrem hýbe dole pístem a ten vytlačuje vodu až do nádrží v horním patře.

Pěchotní srub N-S 82 Březinka je unikátní svým vybavením

Čerpadlo má i elektromotor. Ten ale zatím v provozu pravidelně není. Chybí totiž dvě malé součástky. „Tam nám chybí nějaké speciální starožitné mazničky, které zatím marně sháníme po internetových aukcích. Až je tam namontujeme, tak budeme moci vodu čerpat i elektromotorem.

Čtěte také

Zatím je to ovšem zábava pro návštěvníky Březinky, protože si mohou ručně zatočit klikou. Jde to sice těžko, ale funguje to.

A Petr Charvát ještě dodává, co by chtěli na Březince dál vylepšit. „K úplné dokonalosti, aby to tady vypadalo jako v roce 1938, vyrábíme teď například různé repliky dveří do místností. Ony byly netypické, teď už se takové dveře nedají sehnat.

Protože do srubu Březinka na Náchodsku míří další skupinka turistů, kteří si jistě budou chtít také zatočit čerpadlem, dáme jim příležitost.

Spustit audio

Související