V Opočně mistři sklenáři obnovují vitrážová okna pro tornádem poničený kostel v Moravské Nové Vsi

26. červen 2022 08:06

Loňské tornádo na Hodonínsku a Břeclavsku zničilo všechno, co mu přišlo do cesty. Jednou z postižených obcí byla také Moravská Nová Ves. Tamní kostel tehdy přišel o střechu i věž, zničených bylo i 12 vitrážových oken. A právě na jejich obnově v těchto měsících pracují mistři sklenáři z restaurátorské dílny v Opočně na Rychnovsku. 

Čtěte také

Zdánlivě obyčejné okno, teď v této fázi, přijde do místa, které bylo zasaženo ničivým tornádem. A Veronika Dubnová se stará o to, aby vypadalo jako předtím. „Tady vidíte, že to olovo je ještě pořád trošku tvárné."

Co to máte před sebou? „Je to úplná zmenšenina háčkové traverzy. To je olověný profil ve tvaru písmene H, když se na stole vitráž skládá. Vypadá to tak, že dáte olověný prut a do něj zasadíte sklo, které zaboucháte a potom dál skládáte další olověný prut, do kterého opět zasadíte sklíčko. A tak systematicky postupujete dokud nemáte hotovou celou vitráž."

V jaké fázi nyní jste? „Jsem zrovna asi tak hotová ze tří čtvrtin u jedné tabule skla. Většinou každá tabule u těchto oken má zhruba jeden metr krát 60 centimetrů. A celé okno se skládá z devíti částí."

Čtěte také

Fotografie původních oken, to je jediné co máte k dispozici a z čeho vycházíte? To už přecházím z Vítězslavu Zilvarovi, který ukazuje fotografie, abychom viděli, na čem se tu pracuje. „Oslovili nás farníci z Moravské Nové Vsi, kde jim tornádo značně poškodilo celý kostel. Dohledali jsme si fotografie znázorňující vitráže ve stavu před poškozením."

„Máme tedy dokumentaci k tomu, abychom dali dohromady celou tu kresebnou část i složení figurálních výjevů postav. Malování na sklo je velice složité řemeslo. Je to opravdu kumšt, kdy se nemůžete dopustit žádné chyby, protože se potom už nedá napravit. To potom znamená začít znovu, proto je to složitější."

Miloslav Sviták právě obličeje svatých na sklo maluje. Stojíme nad několika portréty. Kolik času zabere namalovat jeden a vypálit jej? Jaký je to vůbec proces? „V první fázi vyřežete tvar, potom na něj načrtnete základní kontury, které pak namalujete barvou. A potom se jednotlivé vrstvy vypalují. Trvá to tolik hodin, že to počítáme na dny a týdny."

Čtěte také

Je tato práce v něčem jiná než to, co běžně děláte? „Je jiná jen v té složitosti, protože tady se nám nedochovaly obrazy. Musíme vše dělat podle fotografií. Pro nás je jednodušší restaurovat vitráže, kde jsou skla dochovány a jsou jen třeba popraskané nebo chybí pouze malé části."

„Tady je to opravdu velký objem skel, která jsou poškozená a musí se celá znovu domalovat."

Některá zrestaurovaná vitrážová okna by se mohla z Opočna na Rychnovsku vrátit do Moravské Nové Vsi do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související