Krajkové tenisky, doplňky, šaty i vitrážové třímetrové okno nabízí nová expozice krajky ve Vamberku

12. červenec 2020 10:42

V Muzeu krajky ve Vamberku je nová expozice. Nabízí pohled na současné krajkářské umění, které bude vystaveno několik let. Pracovnice muzea se změnou exponátů snaží ukázat, že krajka rozhodně nepatří do dávných dob našich babiček. 

S etnoložkou Martinou Rejzlovou vstupujeme do jedné z částí vambereckého muzea krajky.

Čtěte také

Jdeme do míst, která vypadají úplně jinak než v několika minulých letech.
„Ano, tento výstavní prostor se skládá ze dvou místností, dá se říci zhruba stejné velikosti. Snažili jsme se v této expozici vystavit krajky z posledních dvaceti let."

Procházíme novou stálou expozicí, která je připravena na několik následujících let.
„Jde o prostor stélé expozice, kde je představena současná krajkářská tvorba a koncipovali jsme to s kolegyní přibližně na dalších sedm let."

Krajkové tenisky, doplňky, šaty i vitrážové třímetrové okno nabízí nová expozice krajky ve Vamberku

V rohu jsou vidět tenisky. Ty se v současné době nosí prakticky ke všemu. Ovšem tyto vypadají opravdu neobvykle. Krajkové a paličkované.
„Jsou to tenisky od Ivy Proškové. Je k nim i kabelka, ta je celá tyrkysová s paličkovanou kombinací. A tenisky jsou zase celé bílé a v nich krajka do tyrkysova. Takže si myslím, že je může nosit jak mladá patnáctiletá dívka, tak by si je mohla vzít i nějaká odvážná babička."

Která z vystavených krajek je nejdražší a nejvzácnější?

„To takto nemohu říci. Samozřejmě pro každou krajkářku či výtvarnici je ten její výtvor nejdražší. Ale možná, kdybychom se na to měli podívat vyloženě finančně, nebudu říkat cenu, tak by to bylo krajkové okno Okouzlení Mikolášem Alšem od Dany Vařilové."

Čtěte také

Velké, takřka gotické vitrážové okno.
„Je vysoké přes tři metry a když jsme viděli tuto vitrínu, tak jsme si hned řekly, že by tam právě tohle okno od Dany Vařilové krásně pasovalo. Tato krajka tedy není zakoupená ve sbírkách, ale je dlouhodobě vypůjčená právě na dobu oné zdejší stálé expozice," dodává Martina Rejzlová.

Nová dlouhodobá expozice současné krajky je v muzeu ve Vamberku k vidění od pondělí do neděle po celý rok.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související