Vamberecké krajce se zapsáním na seznam statků tradiční lidové kultury otevírají nové možnosti

2. únor 2020 09:22

Nedávné zapsání vamberecké krajky na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky otevírá tomuto 400 let starému umění nové možnosti do budoucna. Ty v těchto dnech zjišťuje etnografka Martina Rejzlová. A má už připravené první změny pro letošní rok.

Čtěte také

Vamberecké krajce se nedávno povedl velký krok. Co to vlastně znamená být na seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky?

„Pro nás to znamená, že se zavázalo město s krajkářskou školou, Muzeum a galerie Orlických hor a Královéhradecký kraj k podpoře a zachování této tradice na Vamberecku. Byla bych velice ráda, kdyby se otevřela určitá spolupráce mezi muzeem a školou, která už vlastně byla před sto lety, když naše vamberecké muzeum vznikalo. Do muzejních sbírek šly práce žaček školy. A to bychom například mohli obnovit," říká Martina Rejzlová.

Plynou ze zápisu také nějaké závazky?

„Budu se snažit z pozice muzea, aby krajkářky nevnímaly krajku jen jako moderní, ale aby si dokázaly sednout k herdulce a udělaly i vláčkovou krajku, z které to vlastně všechno vychází. Chceme předělat expozice, aby krajkářky i návštěvníci viděly nové věci, které máme zakoupené a v depozitářích," vysvětluje Martina Rejzlová.

Čtěte také

A doplňuje.
„Chceme věnovat větší část naší expozice také Magdaleně z Grambu. To je zakladatelka krajkářství na Vamberecku, která do tohoto kraje přichází po třicetileté válce v 17. století. A on ní chceme odvíjet takovou krajkářskou nitku přes Marii Terezii, jejíž podporu krajkářství v historii také spousta lidí ani nevnímá."

Zmíněný zápis na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky otevírá také nové možnosti.

Muzeum krajky Vamberk

„Otevírají se nám nové možnosti v tom, že chceme začít spolupracovat se slovenskými krajkářkami. Rýsuje se nám oblast kolem Bánské Bystrice. A chtěla bych velice ráda navázat užší spolupráci s regionem Myjava, kam přišly vamberecké krajkářky v polovině 19. století a tamní krajkářky naučily vyrábět naše vláčkové krajky," dodává Martina Rejzlová.

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

Kdo by se chtěl podívat na mnohaletou práci zdejších vambereckých krajkářek, může navštívit Krajkářské muzeum každý den v týdnu, kromě pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související