Krajkářská škola ve Vamberku slaví 130. narozeniny. Zkušenosti si předávají generace krajkářek

19. září 2019 06:33

Vamberecká Krajkářská škola slaví 130 let od svého vzniku. Od jejího počátku se ruční výroba krajky posunula o kus dopředu, zájem o ni je ale stále. O tom se přesvědčila na nové výstavě v krajkářském muzeu i reportérka Jana Házová.

„Mamka chodila do krajkářské školy, já jsem chodila do krajkářské školy, tak by tam měla chodit i naše Kačenka," usmívá se Martina Rejzlová z vedení Muzea krajky ve Vamberku.

Čtěte také

Vysvětluje, že se tady řemeslo dědí z generace na generaci. I v její vlastní rodině.
„Ano, v naší rodině už paličkuje několik generací. Už nám doma roste šestá generace, tak doufám, že i naše tříletá dcera bude také chodit do krajkářské školy."

Krajkářská škola je „na světě" už 130 let. Jak vůbec tradice paličkování na Vamberecku vznikala?

„Tradice krajkářství je tady už dlouhá 400 let. A díky průmyslové revoluci a úpadku ručně paličkované krajky vznikla ve Vamberku první odborná krajkářská škola v roce 1889," vysvětluje Martina Rejzlová.

Najdeme na nové výstavě také historickou paličkovanou krajku?

„Výstava začíná vláčkovými krajkami. Dá se říci, že ty jsou z oné historické doby. Vzorníky vznikly hned na počátku vzniku školy. Vláčková krajka není od slova vlak či vláček, ale od slova vláčná. Někdy se ony vláčky dělali i ve sklepě, kde bylo vlhko. A ty příze nepraskaly. Po upaličkování a odšpendlení krajky, tak je krajka stálá a netrhá se. Používá se hlavně na zdobení lidových krojů na Moravě."

Výstava s názvem 130 let Krajkářské školy v Muzeu krajky ve Vamberku

I krajka měla svůj vývoj, který určovaly módní trendy. I to je na výstavě zdokumentováno.

Krajkářská škola Vamberk vychovává krajkářky v úctě k tradici a rozvíjí jejich umělecké cítění a vkus.

„Z vláčkové krajky přecházíme do krajky, která zdobila stoly. Dál pokračujeme do krajek moderních a prostorových. A končíme v současnosti velice oblíbenou krajkou oděvní, spojenou s bižuterií."

Čtěte také

Také jedna z organizátorek výstavy Šárka Ležáková má již po generace výrobu krajek v rodině.
„Ano, paličkovala moje babička a dvanáctiletá dcera nyní chodí právě do krajkářské školy a paličkuje také. Instaluji tady prostorové krajky, které paličkují děti ve škole. A jednu krajku musím opravit, protože jsme si s kolegyní všimly, že jsme ji daly obráceně."

Výstava s názvem 130 let Krajkářské školy bude v Muzeu krajky ve Vamberku přístupná pro návštěvníky až do konce ledna příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související