Do kostela ve Starém Rokytníku na Trutnovsku se po několika desítkách let vrátila dvě vitrážová okna

17. duben 2022 08:19

Dvě původní vitrážová okna se vrátila do kostela svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku na Trutnovsku. Zobrazují sv. Terezii a sv. Josefa, oba původní motivy v 80. letech minulého století rozbili vandalové. O jejich navrácení na místo se zasloužil spolek Přátelé Starého Rokytníka, který na jejich zrestaurování sehnal bezmála 400 tisíc korun. 

Vitrážové okno se svatou Terezií už je zpátky na svém místě. Na lešení právě pracují dva restaurátoři, Miloslav Sviták a Veronika Dubnová. Mají v rukou štětky, výztuže, dráty i kleště.

Čtěte také

Zkrátka vše, co potřebují k tomu, aby nově opravené okno umístili zpět na své původní místo. „Nová vitráž, respektive její část, byla usazena do rámu. Aby udržela tíhu té zdi, tak se tam dávají kovové výztuže. Vitráž je sama o sobě docela pevná, ale ty výztuže tam jsou opravdu potřeba.“

„Současně to drží ve zdi. A také aby vitráž nesesedala v olovu. Aby prostě ona olověná osnova zůstávala na svém místě.

Do kostela ve Starém Rokytníku na Trutnovsku se po několika desítkách let vrátila dvě vitrážová okna

Stejným způsobem dělali vitráže i naši předkové? „Oni neznali výrobu plochého skla, takže dělali malé kousky. Z nich potom různé tvary a ty, původně ještě bez malování, spojovali do olověných profilů.

Čtěte také

Být restaurátorem neznamená jen mít historické znalosti, ale umět třeba i zednické práce, když to tak pozoruji. „Člověk musí být trošku multifunkční, aby dokázal okno přidělat. Musí se vyznat v nářadí, abychom se nezdržovali při práci.

Na práce dohlíží restaurátor Vítězslav Zilvar, který právě tato vitrážová okna ve své dílně dával dohromady.

Další okno je zatím ještě opřené o kostelní lavice. Nahoře už je svatá Terezie, tady čeká svatý Josef. Když se okna odtud odvážela, tak byla hodně poničená. Z čeho se potom při restaurování vychází?

Čtěte také

„Je pravda, že zde byla okna opravdu v už devastačním stavu. Ale podařilo se nám zachránit barevné střípky a díky lidem, kteří se o kostel starají, se dohledala původní podoba vitráží před jejich zničením. A postupně potom v místních kronikách a za pomoci místních občanů jsme dokázali dohledat i nápisové části. Kdy byl donátorem okna, kdo ho vyráběl a podobně, dodává Vítězslav Zilvar.

Kdo by si chtěl na vlastní oči prohlédnout nová vitrážová okna v kostele svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku na Trutnovsku, tak bude mít možnost na velikonoční pondělí, kdy bude kostel pro veřejnost otevřen.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související