Kostel ve Starém Rokytníku u Trutnova bude mít opravena vzácná vitrážová okna, poškozená vandaly

29. září 2021

Vzácná vitrážová okna v kostele svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku na Trutnovsku si odvezli odborníci do restaurátorské dílny. Pro převoz museli postavit uvnitř sakrální památky lešení, okna oblepit izolepou a opatrně je snést dolů. Obě barevné výplně jsou výrazně poškozené, jejich oprava proto bude velmi náročná. 

Čtěte také

Pod dohledem skláře a restaurátora Vítězslava Zilvara se právě sundávají vitrážová okna v kostele svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku na Trutnovsku.
„Nastává zdokumentování dochovaných částí vitráží a sejmutí celého torza tak, aby mohlo být vše v pořádku převezeno do ateliéru. Tam postupně dojde k jejich restaurování. Bude to ovšem velice složitá a dlouhodobá záležitost, protože výplně byly už opravdu značně vandalismem poškozeny."

Při této práci je zapotřebí mnoho lepící pásky.
„Ano, protože vitráž je už hodně stará, takže ani její osnova už zcela neplní svoji funkci. Je popraskaná a rozhýbaná, tedy i kdyby nechybělo tolik dílů, tak by se mohlo stát, že by nám výplň spadla a nenávratně se poškodila."

Při restaurování vitrážových oken se pracovníci současnými technologiemi přibližují tomu, co dříve používali naši předci při výrobě?
„Tohle řemeslo je opravdový kumšt. Protože technologie zůstává naprosto shodná s tím, jak to dělali staří mistři před mnoha staletími. My to tak děláme dodnes. Je tam jediný rozdíl, že oni dříve neměli měřící techniku na výpaly barev. My dnes máme tuto dokonalou techniku, takže je to pro nás veliké ulehčení práce."

Čtěte také

Při takové zásadní události pro kostel tady nechybí ani Štěpánka Tryznová, místopředsedkyně spolku Přátelé Starého Rokytníka. Vitrážová okna byla už opravdu v žalostném stavu.
„V roce 2010 se místní mládež bavila tím, že kusy pomníku ze hřbitova použila k rozbití všech oken kostela. Část oken se už mezitím podařilo opravit z pojistky, kterou měla uzavřenu církev, jako tehdejší vlastník. Ovšem vitrážová okna, vzhledem k vysoké ceně, se už opravit nepodařilo."

Co tato dvě nádherná okna vlastně představují?
„Více poškozené okno představuje postavuj Terezie z Ávily. A to méně poškozené je potom Svatý Josef," dodává Štěpánka Tryznová.

Do kostela svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku na Trutnovsku by se opravená vitrážová okna měla vrátit na jaře příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související