V Novém Městě nad Metují objevili archeologové při opravě silnice torzo historické krajské brány

17. duben 2024 07:51

V Novém Městě nad Metují na Náchodsku skončila hlavní část archeologického výzkumu u Husova náměstí. Odborníci zkoumali podloží silnice, kterou dělníci právě opravují. Našli pozůstatky krajské brány, ranně novověký kanál lemující původní cestu a také několik střepů z doby bronzové. Nálezů ale bylo méně, než se čekalo.

„Tady už asi můžete bagrovat. Kolegyně vám to předá, tady za tou kupičkou. Odtud,“ v centru Nového Města nad Metují na Náchodsku se archeolog Jan Košťál právě domlouvá se stavbaři, jak mohou pokračovat se svojí prací.

Čtěte také

Archeologové končí svůj výzkum a v těsném sousedství už naplno pracují stavební stroje. „Během tohoto výzkumu se nám podařilo odkrýt pozůstatky krajské brány, která byla zbořena v roce 1874.

Stojíme na okraji místa, kde archeologové zhruba devítimetrové pozůstatky stavby našli, teď už po nich téměř nic nezbylo. Byly totiž objeveny ve velmi malé hloubce, zhruba 20 centimetrů pod původním povrchem silnice. Zbytky historické stavby nahradí podloží nově budované komunikace.

„Přesně tak. Torzo brány, které jsme zde vykopali, musí být po dokumentaci odstraněno. Protože těleso brány zabíhalo do technologických vrstev nově budované komunikace,“ vysvětluje Jan Košťál.

Dobrou zprávou ale je, že zájemci o historii si budou moci pozůstatky krajské brány prohlédnout alespoň v počítačové podobě. Archeologové totiž vytvoří 3D model, říká Jan Košťál. „Součástí archeologického výzkumu, kromě vykopání samotného objektu, je i dokumentace. Jak fotografická, tak geodetická. 3D model si zájemci budou moci prohlédnout na webových stránkách Muzea Náchodska zhruba za měsíc.

Čtěte také

Nálezů je v centru Nového Města nad Metují o něco méně, než odborníci očekávali. „Čekali jsme, že zde v rámci dopravní komunikace zachytíme novověké vrstvy úrovně komunikace, případnou změnu uliční čáry, což se ovšem bohužel nestalo. Pravděpodobně proto, že komunikace procházela rekonstrukcí už v minulosti, v 19. století, dodává archeolog Jan Košťál z Muzea Náchodska.

Archeologové se do ulice U Zázvorky v Novém Městě nad Metují na Náchodsku po několikatýdenní přestávce ještě vrátí. A to ve chvíli, kdy dělníci začnou opravovat chodník podél silnice.

Spustit audio

Související