Nadměrná doprava ničí unikátní památkovou rezervaci v centru Nového Města nad Metují

2. srpen 2018 09:53

Náměstím v Novém Městě nad Metují projíždí kvůli uzavírce nedaleké silnice několik tisíc aut denně. Pravděpodobně i kvůli tomu řada památkově chráněných domů popraskala. 

Stav historického centra Nového Města nad Metují se v posledních několika měsících výrazně zhoršil. Popraskaly zdi několika domů, klenby podloubí, díry se objevují i na silnici. Podle památkářů je důvodem velký počet aut, která přes náměstí kvůli dočasné uzavírce nedaleké silnice projíždí. Ničí se prý jedna z unikátních památkových rezervací.

V centru Nového Města nad Metují praskají domy. Pravděpodobně kvůli nadměrné dopravě

Havarijní stav jednoho ze sklepů v Novém Městě nad Metují - dokončená výdřeva

Majitelé několika domů v historickém centru Nového Města nad Metují si stěžují na problémy spojené s automobilovou dopravou. Kvůli opravě hlavního silničního tahu z Náchoda do Rychnova nad Kněžnou vede přes náměstí jedna z objízdných tras, i přes zákaz po ní jezdí kamiony a výsledkem jsou popraskané stěny domů a havarijní stav jednoho ze sklepů.

Radka Škaldová ze Státní památková péče Nové Město nad Metují upozorňuje „Tady vidíte, jak se rozpraskává cesta a na to reagují také městské hradby." Na silnici u vstupu do historického centra města jsou vidět velké praskliny, stejně jako na obvodových zdech. „Tohle je pár let opravený sokl a omítka v přízemí. Vypadá jak po třiceti letech."

Nejproblémovějším místem je zúžená, prakticky jen jedním směrem průjezdná silnice při vjezdu do centra. „Sedá nám tu obrubník. Když se tu auta vyhýbají, tak najíždí i na chodník. Tím tlačí na zeď vedoucí do sklepa a ten je tedy v havarijním stavu."
Propadající se sklep nechalo město provizorně zabezpečit.

Náměstí v Novém Městě nad Metují

Provoz je poměrně hustý a vlastně jej ani nejde nijak výrazně odklonit. Nedaleko Nového Města nad Metují se opravuje jedna z hlavních silnic. A část automobilů tedy musí jezdit před centrum města.

Nové Město nad Metují koupí silniční radary. Měřit budou v ulicích města i v okolních obcích

Měření rychlosti (ilustr. foto)

V Novém Městě nad Metují a okolních obcích by od příštího roku měly řidiče kontrolovat silniční radary. Půjde přitom o namátkové měření, město má vytipovaných dvanáct vhodných míst, koupí ale maximálně dva radary. Starostové tak reagují na požadavky některých obyvatel. 

„Ano, bohužel, spousta řidičů si tu zkracuje cestu. Projíždí kamiony, které nerespektují dopravní značení. To je v této chvíli velký problém. Protože všechny domy se rapidně ničí a plošně dochází k tomu, že ony poruchy začínají být prakticky na každé památce," vysvětluje Radka Škaldová.

Uprostřed náměstí v podloubí jsou dokonce vidět praskliny v klenbách.

„To není jen popraskaná omítka, jsou to opravdu praskliny ve zdivu. Není to žádná povrchová prasklinka."

Většina domů v centru Nového Města nad Metují je 500 i více let starých. A situace se opravdu výrazně zhoršila v posledních týdnech s nárůstem dopravy. Navíc ani výhled do budoucnosti není příliš optimistický.

V Novém Městě nad Metují popraskaly zdi několika domů, klenby podloubí, díry se objevují i na silnici.

Místní doufají, že se co nejdříve podaří dokončit dopravní přeložku, takový menší obchvat města. A potom už doprava v centru nebude zase tak intenzivní.

„Ano, já velice doufám, že se podaří ta přeložka prosadit. Protože městská památková rezervace je hodnota, kterou bychom si měli chránit. Je tady 500 let a doufám, že dalších ještě minimálně dalších 500 let zůstane," dodává Radka Škaldová ze Státní památková péče Nové Město nad Metují.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související