V centru Nového Města nad Metují praskají domy. Pravděpodobně kvůli nadměrné dopravě

25. červenec 2018 12:21

Majitelé několika domů v historickém centru Nového Města nad Metují si stěžují na problémy spojené s automobilovou dopravou. Kvůli opravě hlavního silničního tahu z Náchoda do Rychnova nad Kněžnou vede přes náměstí jedna z objízdných tras, i přes zákaz po ní jezdí kamiony a výsledkem jsou popraskané stěny domů a havarijní stav jednoho ze sklepů.

Majitelkou jednoho z památkově chráněných domů u vjezdu na Husovo náměstí v centru Nového Města nad Metují je Libuše Hallová. Přímo vedle historické budovy vede silnice, po které teď jezdí mnohonásobně víc aut než v minulosti. Od té doby praskají v domě zdi, část sklepa statik dokonce zakázal používat.

„Zeď se sune dopředu a ze stropu vypadávají kameny. Podle statika se to může brzy zhroutit. Prý tam vůbec nemám chodit, jinak mě to zabije."

Situaci se rozhodlo řešit město a také stavební úřad. Je zapotřebí dopravu omezit

Nové Město nad Metují koupí silniční radary. Měřit budou v ulicích města i v okolních obcích

Měření rychlosti (ilustr. foto)

V Novém Městě nad Metují a okolních obcích by od příštího roku měly řidiče kontrolovat silniční radary. Půjde přitom o namátkové měření, město má vytipovaných dvanáct vhodných míst, koupí ale maximálně dva radary. Starostové tak reagují na požadavky některých obyvatel. 

Přestože se města úředně problém prakticky netýká, silnice je totiž státu a dům v soukromých rukou, radní se rozhodli situaci alespoň provizorně řešit a zaplatili vyztužení části sklepa. Tak aby ke zhroucení nemohlo dojít.

„Udělali jsme to na základě žádosti majitelky. Ta prohlásila, že nemá dostatek finančních prostředků na opravu škod, které navíc ani sama nezpůsobila. Proto jsme vyčlenili z rozpočtu města padesát tisíc korun," říká místostarosta Nového Města nad Metují Michal Beseda z Volby pro Nové Město.
Také on má na náměstí dům, i na něm se nedávno objevilo několik prasklin. „Nahlásil jsem to památkářce."

Náměstí v Novém Městě nad Metují

Podobně je na tom i několik dalších nemovitostí v centru města. Situaci už proto řeší stavební úřad, pod který patří i odbor státní památkové péče.

Podle vedoucího stavebního úřadu Miloše Skalského je potřeba hlavně v místě omezit dopravu. „Teď se bude jednat o tom, že se nainstalují ještě větší dopravní značení, aby to řidiči kamionů opravdu nepřehlédli. A bude se jednat zřejmě také o nějakém omezení autobusové dopravy. Ale to je ještě předmětem jednání."

Kdo zaplatí definitivní sanaci sklepa, popřípadě opravy popraskaných domů, jasné není. Jen těžko se totiž podaří prokázat, kdo problémy skutečně způsobil.

Havarijní stav jednoho ze sklepů v Novém Městě nad Metují - stav před realizací výdřevy
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související