Propadající se staré sklepy v centru Nového Města nad Metují nechá město zasypat a terén upraví

13. říjen 2021

V centru Nového Města nad Metují panuje v těchto dnech nezvyklý stavební ruch. Radnice se totiž definitivně rozhodla vyřešit problém s nestabilním podložím v místě, kde ještě na konci druhé světové války stály dvě budovy. Po nich zůstaly sklepy, které se v minulých letech začaly hroutit. Objevily se tak i několik metrů hluboké díry. Prostor teď upravují dělníci. 

V centru Nového Města nad Metují je momentálně stavební technika. K jednomu bagru právě přijíždí nákladní auto přivážející suť, kterou se zasype právě odkrytá jáma.

Čtěte také

Je tu také Jan Chrtek, zaměstnanec společnosti, která má tyto práce na starosti.
„Vidíme tady sklepy, které se dříve údajně využívaly jako ledárny. Stála tady dříve hospoda a ve sklepeních uskladňovali led, kterým chladili potraviny a další věci."

Přešli jsme k místu, které se na jaře propadlo. Teď je tady vyhloubena jáma a můžeme spatřit samotné sklepení s cihlovým stropem.

„Jsou tady i-profily, které jsou navázány na klenby. Ty musíme sbíječkou rozbít a celý prostor zasypat naváženou sutí. Současně se musí materiál hutnit, aby se to v budoucnu nepropadalo. Končí to klenbou a na ní je ještě metr a půl zásypu zeminy. Čeká nás ještě zhruba devět metrů."

Čtěte také

Jde prakticky o centrum města a potíží s propadajícími se sklepy a nestabilním podložím je zde stále dost.

„Věříme, že jsou všechny tyto problémy už plně zažehnány. Byl tu problém v ulici U Zázvorky, kde se bortil sklep, ale tam už to bylo vyřešeno. Zeď ve sklepě je znovu vyspárovaná a prostor dál slouží svému účelu," říká Michaela Mináriková z městského úřadu.

Práce v centru Nového Města nad Metují na Náchodsku potrvají ještě zhruba dva týdny. Následně se z místa stane opět park, jak byli místní obyvatelé zvyklí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.