Semafory zůstanou na průjezdu centrem Nového Města nad Metují. Dočasné řešení se mění na trvalé

11. únor 2020 09:59

Řidiči jedoucí v Novém Městě nad Metují přes náměstí se budou muset i v budoucnu řídit semafory. Při vjezdu na náměstí tak natrvalo zůstane omezení umožňující pouze kyvadlovou dopravu. Dohodlo se na tom Ředitelství silnic a dálnic s městem a památkáři. Důvodem je dlouhodobě nestabilní podloží silnice, které mělo vliv na stav některých domů v centru.  

Popraskané zdi některých památkově chráněných domů, zřícení části jednoho ze sklepů, a nebo díry v silnici. Právě tak v minulosti vypadala situace v historickém centru Nového Města nad Metují. Místem projížděly stovky aut denně, při vyhýbání v nejužším bodě řidiči najížděli do kraje vozovky.

Čtěte také

„Tady nám trochu sedá obrubník, když se tu auta vyhýbají, tak vyjíždějí až na chodník a tím tlačí na zeď vedoucí do sklepa. Je vidět, jak se rozpraskává cesta a na to reagují hradby," popisovala už před půl druhým rokem situaci Radka Škaldová ze Státní památkové péče Nové Město nad Metují.

Pár měsíců potom se na místě objevily semafory a betonové zátarasy, místem se od té doby projíždí kyvadlově.

Podle místostarosty Libora Hovorky, zvoleného za ODS, se díky tomu situace výrazně zklidnila.
„Světelná signalizace se nakonec ukázala, že zlepší dopravu. Pendleři jezdí každý den tam a zpátky do automobilky v Kvasinách. Teď zvolili jinou trasu a snížila se i přestupkovost zahraničních řidičů kamionů, kteří dříve přes zákazy poměrně často přejížděli přes náměstí a riskovali pokutu."

Řidiči jedoucí v Novém Městě nad Metují přes náměstí se budou muset dál řídit semafory

Co je ale hlavní, zastavilo se poškozování památkově chráněných objektů. I proto se z dočasné úpravy provozu stane trvalá. Silničáři vozovku zúží, město naopak rozšíří jeden z chodníků.

„Aby se bezpečně dalo projít až k atriu, které je u věže Zázvorka. A tam zahnout na Zádomí a bezpečně projít až k zámku," dodává Libor Hovorka.

Čtěte také

Radnice s úpravami počká na samotnou rekonstrukci silnice, tu připravuje Ředitelství silnic a dálnic na základě vypracované studie.

„Dojde ke sjednocení šířkových poměrů krytu vozovky a přilehlých ploch pro chodce a k přehlednějšímu a hlavně bezpečnějšímu napojení na náměstí. Podle studie dojde k progresivnímu zlepšení celkového dopadu na prostředí. To znamená omezení šíření seismických otřesů, které způsobují statické poruchy okolních historických staveb," říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Kdy se s opravou začne a kolik bude stát, podle něj zatím není možné říct, jasno bude po dokončení projektové dokumentace.

Spustit audio

Související