V Muzeu krajky ve Vamberku na Rychnovsku pečují o důkazy velké šikovnosti našich krajkářek

27. prosinec 2020 09:07

V Muzeu krajky ve Vamberku letos dokončili přestavbu expozice v přízemí budovy. Exponáty, které tam byly vystavené několik let, teď krajkářky opravují, čistí a znovu ukládají do depozitářů. Tam budou čekat na další příležitost, při které opět návštěvníkům budou moct připomenout šikovnost našich regionálních krajkářek.

Ocitli jsme se v depozitáři.
„V těchto zásuvkových skříních jsou uloženy ploché předměty, většinou to jsou podvinky, na kterých jsou nakresleny vzory, podle kterých se paličkuje," říká průvodkyně Alexandra Kulhavá.

Čtěte také

Směřujeme do zadní místnosti, kde je citelně chladněji. Měnila se expozice a exponáty se musely zařadit zpátky do depozitáře.
„Do této velké plechové skříně ukládáme rozměrné předměty. Jsou namotané na role, zabalené v papíru, aby nedocházelo k poškození materiálu. Protože textil je velmi náchylný na poškození."

Roličky, na které se díváme, obsahují krásné krajkové obrazce.
„V rolích jsou ubrusy, pokrývky a přehozy. Ale samozřejmě také rozměrově velké obrazové krajky. Krajkové šaty máme potom uloženy v jiném depozitáři na ramínkách v plátěných obalech."

V Muzeu krajky ve Vamberku letos dokončili přestavbu expozice v přízemí budovy

„Tady v této krabici nahoře leží hedvábné secesní šaty, které jsme za poměrně velkou částku nechávali zrekonstruovat. Pro ně je lepší, když leží a nevisí, protože ten materiál je chatrný. Když jsou zabalené a proložené papírem, tak jsou uloženy nejšetrnějším možným způsobem."

Čtěte také

Co všechno se musí s exponáty udělat, když se sundávají z expozice, kde visely třeba i několik let, než se dostanou k uložení zpátky do šuplíků a skříní.

„Napřed se z nich mechanicky odstraní prach. Šetrným způsobem se vyklepou nebo se použije mírně vysavač. A pokud je třeba, tak se případně opraví, pokud se někde nějaká nitka uvolní," dodává Alexandra Kulhavá.

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

Poslední krajka ze staré expozice, která je momentálně v restaurátorské dílně, by měla být uložena do depozitáře v nejbližších měsících.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související