Magdalena Grambová stojí u zrodu krásy vamberecké krajky. Tvář jí po 400 letech vrací tým vědců

14. prosinec 2020 09:04

Tým odborníků z celého světa pátrá po původu krajkářství na Vamberecku. Do východočeského regionu ho údajně přinesla před 400 lety manželka císařského nizozemského generála Kašpara z Grambu Magdalena Grambová rozená Reychelovna, rodem z Meldeka. Součástí výzkumu je i rekonstrukce podoby této ženy a odhalení, odkud se tenkrát opravdu přistěhovala.

Dva archeologové z Rychnovska si právě v počítači prohlížejí portrét slavné krajkářky. Ten vytváří s pomocí specializovaných programů brazilský antropolog.

Čtěte také

Zjistit věrnou podobu kohokoliv z dávné minulosti je ale podle archeologa Bohumíra Dragouna vždycky problém. A to platí i v případě Magdaleny Grambové.
„My máme ve vambereckém kostele svatého Prokopa několik mumií, které tam byly umístěné po celá staletí a jedna z nich je přičítána právě Magdaleně Grambové. A samozřejmě nevíme, jestli to je nebo není ona."

Jestli jde skutečně o kosterní pozůstatky této krajkářky teď zjišťují analýzy, které na základě obsahu stroncia v kostech a za pomoci DNA prokáží, kde dotyčná vyrůstala.
„Tím pádem my budeme vědět, jestli pracujeme s určitou mírou pravděpodobnosti s paní Magdalenou Grambovou. A pakliže ano, tak bychom potom získali její tvář, protože Cícero Moraes, brazilský antropolog, nám na základě scanu její lebky v současné době vypracovává její podobu."

Historické fotografie z 80. let 20. století - vamberecké mumie a pohledy do krypty

Ať už se skutečně jedná o Magradenu Grambovou nebo ne, podoba zkoumané osoby je už v hrubých obrysech známá.
„Modré oči, taková lehce špinavá blondýna. A oni ti její předci, což nám kupodivu vyšlo i na samotném scanu, mají široké lícní kosti a úzkou bradu. Má mírný předkus a ještě také víme její věk. Ona se tedy dožila poměrně vysokého věku, my bychom ale chtěli mít její podobu ze středního věku, tedy kolem padesátky."

Čtěte také

Magdalena Grambová stála na začátku příběhu vamberecké krajky. Pátrání po skutečnostech je ale podle archeologa Tomáše Zelenky daleko širší.
„Okolo těch počátků krajky na Vamberecku máme poměrně velkou řadu různých zpráv a zkazek. Ale bohužel téměř nic z toho není podloženo nějakými pevnými daty. Jsou to záležitosti, které se spíše tradují. Takže my teď pomaličku doufám začínáme rozkrývat, jak to ve skutečnosti bylo. A jestli tyto historky jsou pravdivé nebo ne."

Výsledky analýzy DNA o tom, jestli se opravdu jedná o pozůstatky Magdaleny Grambové, budou známé na jaře. Příběh krajky chtějí odborníci představit veřejnosti na podzim příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související