Muzeum Krajky ve Vamberku se může nově pochlubit dvěma exponáty, které byste tam určitě nehledali

13. prosinec 2020

Do Muzea krajky ve Vamberku přibyly dva neobvyklé předměty. Nejde totiž o jemnou ruční práci, ale o těžké mlýnské kameny. S jemnou krajkou sice nijak nesouvisí, do regionu prý ale patří úplně stejně. Teď mají jedno prvenství, rozhodně totiž patří mezi nejtěžší místní exponáty.

Čtěte také

„Pojďme se podívat do zadní část zahrady. Tam ten poklad máme," říká Tomáš Zelenka, ředitel Muzea a galerie Orlických hor. Jdeme se podívat na dva kameny.
„Jsou to dva mlýnské kameny a je to naše nejnovější akvizice, kterou budeme zařazovat do našich sbírek."

Stojíme na dvorku muzea, který je ze všech stran uzavřený. Jediný vchod jsou dveře, které vedou z muzea. To znamená, že se těžké kameny musely stěhovat skrz budovu nebo jakým způsobem se sem vůbec dostaly?

Čtěte také

„Ano, zjistili jsme, že je sem dostat není zase tak jednoduché. Původně jsme si mysleli, že pozveme partu stěhováků, kteří kámen vezmou do rukou, naloží na vozík a odvezou ho na místo. To byla ale představa hodně naivní. Nakonec díky laskavosti vamberecké radnice a místních technických služeb se nám podařilo kameny dostat na dvorek. Hydraulickou rukou byly zvednuty, naloženy na náklaďáček a dovezeny na místo."

Mikuláš Heinrich, vedoucí Muzea krajky ve Vamberku, nám objasnil, proč jsou vlastně mlýnské kameny součástí muzea. V čem jsou výjimečné?
„Mlýnských kamenů je samozřejmě spousta, ale tyto se nacházely v místním okolí. Pochází z činnosti místních mlýnů. V historii bylo na řece Zdobnici kolem dvaceti vodních mlýnů."

Čtěte také

A Tomáš Zelenka ještě doplňuje.
„Pro nás jsou tyto kameny výjimečné jednak tím, že nám dokumentují život na Vamberecku. Ale pro nás je na nich důležité i to, že podle posledních průzkumů, které dělili kolegové, tak to vypadá, že kromě toho, že se tu dělala krajka a kamnářské výrobky, tak byl Vamberk i centrem výroby mlýnských kamenů."

„V okolí je dostatek vhodného materiálu, dostatek pískovce, takže tohle jsou kameny doslova místní provenience."

Ví se odkud přesně kameny pochází?

„To se přesně neví. Byly nalezeny v korytě řeky a dodnes je tak trochu záhadou odkud pochází. Ale určitě z místních mlýnů na řece Zdobnici," říká Mikuláš Heinrich.

„Nám jde opravdu o to, že pochází odtud. Když se někde mlýnské kameny vyráběly, tak se netransportovaly na nějakou extrémně velkou vzdálenost. Čistě z logických a praktických důvodů, protože jsou velmi těžké. Každý z nich má skoro tunu," upřesňuje Tomáš Zelenka.

Muzeum krajky Vamberk
nabízí návštěvníkům jedinečnou expozici, která ozřejmuje vývoj české krajky až do současné doby. Představuje staré lidové krajky, vývoj krajkářství pod vlivem odborného školství od konce 19. století, je zde zastoupena tvorba zakladatelských osobností české moderní krajky a práce jejich žákyň, především v souborech krajkových děl, která reprezentovala stát na světových výstavách EXPO.

Mlýnské kameny, které se aktuálně nachází na zahradě Muzea krajky ve Vamberku na Rychnovsku, se ještě bude hýbat. Návštěvníci je budou moci vidět od jara příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související