V kraji se zvedají ceny vodného a stočného. Kolik si za kubík dodané a odvedené vody připlatíme?

1. leden 2022 08:40

V Královéhradeckém kraji se od 1. ledna 2022 zdražuje cena vodného a stočného. Například v Hradci Králové a okolí lidé zaplatí za metr krychlový dodané a odvedené vody v průměru 105 korun a 44 haléřů. 

Čtěte také

„Absolutní nárůst je kolem 4 korun za jeden kubický metr,“ říká technickoprovozní náměstek vodovodů a kanalizací Hradec Králové Pavel Loskot.

Se zvýšením ceny o přibližně 6 korun pak musí lidé počítat i na Trutnovsku. Za vodné a stočné si také připlatí na Jičínsku.

„Cena vodného a stočného, včetně daně z přidané hodnoty, bude 86 korun a 20 haléřů, připojuje informace ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín Richard Smutný.

Lidé si tak připlatí oproti minulému roku o přibližně korunu a 30 haléřů. Na Náchodsku se cena za kubík dodaného a odvedené vody zvedne o zhruba 4 koruny.

Čtěte také

„V roce 2022 zaplatí 88 korun a 77 haléřů za kubík, včetně DPH, říká předseda představenstva Vodovodů a kanalizací Náchod Dušan Tér.

Naopak v Rychnově nad Kněžnou zaplatí lidé za vodné a stočné stejně jako minulý rok.

„My jsme v roce 2020 založili dceřinou společnost, na konci roku 2020 doběhla dvacetiletá smlouva se společností Aquaservis. My jsme včas dali výpověď z toho systému, postavili jsme se na vlastní nohy a nenutí nás nic, abychom zdražovali, protože nám to vychází do zisku, potvrzuje nezávislý starosta Jan Skořepa a doplňuje, že město dodává vodu v Rychnově nad Kněžnou zhruba 95 procentům obyvatel.

Spustit audio

Související