V jedné ze štol dělostřelecké tvrze Stachelberg provádí báňští záchranáři úpravy za 5 milionů korun

21. únor 2023 08:07

Podzemní prostory dělostřelecké tvrze Stachelberg na Trutnovsku v minulosti několikrát zaplavila voda. Důvodem byla neprůchodnost jedné ze štol. Dobrovolníkům ze spolku Stachelberg, kteří se o vojenskou pevnost s unikátním systémem bunkrů a soustavou podzemních chodeb starají, se podařilo sehnat peníze na úpravy. 

Vyklizení a zpevnění jedné neprůchodné štoly teď mají na starosti báňští záchranáři. Přicházím k jedné ze štol, která vede do podzemí. Cestou míjím dřevěnou kadibudku se srdíčkem na dveřích.

Čtěte také

Venku před štolou hučí kompresor. Ten čerpá vodu, která hadicí vytéká ven. A v dálce před sebou už vidím baterky báňských záchranářů. „Boty máte dobré? Protože tady je opravdu hodně vody,“ vítá mne jeden z nich.

V zapůjčených holínkách, přilbě a čelovce vstupuji se záchranáři do štoly. S Romanem Ratsamem jsme asi 70 metrů od vchodu do podzemí. „Protože tady byly propady, stará dřevěná výztuž shnila, začal propadávat strop, tak se tu musí odvodňovat. Hadice, které byly nataženy, se zavalovaly, tak to nyní zajišťujeme.

Čtěte také

Práce zde mají báňští záchranáři hodně. Jezdí sem už od začátku loňského prosince, tedy zhruba dva a půl měsíce. „Když jsme tady začínali, tak byla chodbě těžko průchozí, byly tu závaly veliké až dva metry. Začalo se čištěním od ústí štoly.

„Potřebujeme se dostat do tohoto prostoru, abychom to tu mohli vyklidit a připravit na založení nového pažení a výztuží, popisuje nejbližší práce další ze záchranářů Miloš Záruba.

Se zpevňováním štoly v pevnosti Stachelberg na Trutnovsku báňským záchranářům pomáhá i malý nakladač. Práce v tomto místě mají zhruba ještě na měsíc a půl.

Dělostřelecká tvrz Stachelberg
byla v letech 1937 a 1938 budována jako součást stálého československého opevnění. Nachází se na východním výběžku Krkonoš v blízkosti Rýchorského pralesa nad obcí Babí mezi městy Trutnov a Žacléř.

Spustit audio

Související