V podzemí tvrze Stachelberg na Trutnovsku vzniká nová vojenská expozice. Na co se můžete těšit?

7. březen 2020 10:36

Správa dělostřelecké tvrze Stachelberg na Trutnovsku v těchto dnech připravuje podzemí pro návštěvníky. Kromě běžného úklidu výstavních ploch chystá také novou expozici. Ta se nachází v původním sále pro uskladnění munice. 

Vcházíme do stachelbergského podzemí. Do téměř "nekonečné" chodby.

„Má jen zhruba 150 metrů. Ale díky tomu, že kráčíme do tmy, tak se může zdát, že je chodba nekonečná," usmívá se Pavel Holzknecht, předseda Spolku Stachelberg.

Došli jsme na rozcestí, kterým směrem se vydáme dál?
„Teď půjdeme doprava. To znamená pod dělostřeleckou věž 75. Vždy návštěvníkům říkáme, že se právě nacházíme pod rozhlednou Eliška, to je pro ně takový orientační bod v terénu. A tady si ukážeme novou expozici, kterou jsme pro novou turistickou sezónu připravili."

Správa dělostřelecké tvrze Stachelberg na Trutnovsku připravuje podzemí pro návštěvníky

Ocitli jsme se v takové podzemní hale. Ale odborníci jistě mají pro tento prostor jiné pojmenování.
„Samozřejmě, nejsme v hale, ačkoliv to tak možná vypadá. Jsme v dokončeném sálu pro uskladnění munice. A tady jsme instalovali celkem šest z dvanácti nových informačních panelů. Ty ukazují historii Stachelbergu. Jak my říkáme, od doby temna, to znamená od obsazení Sudet, až po relativně nedávnou dobu."

Jsou tu vidět i dobové fotografie

„Jsou tady tři záběry přímo z října 1938, kdy je ještě vidět staveniště Stachelbergu, ovšem již obsazené německými vojáky. Potom jsou tu dva záběry na pevnostní objekty, které byly postupem času téměř zapomenuty, protože prakticky zarostly do okolních lesů."

Čtěte také

Turistická sezóna ještě nezačala a druhá stěna ve skladu munice zeje prázdnotou. Bude ještě také tam něco doplněno?
„Zbývajících šest informačních panelů není umístěno zde. Rozhodli jsme se, že budou umístěny na prohlídkové trase. Chceme tím doplnit expozici, respektive chceme tím pomoci průvodcům, aby mohli lidem něco nového ukázat. Takže je umístíme na prohlídkové trase."

Do začátku sezóny ještě nějaký čas zbývá. Co ještě Stachelberg čeká? Co všechno se ještě musí připravit?

„Musíme samozřejmě uklidit. Na tom již kolegové pracují. Musíme utřít prach a vymalovat. Hovořím o prostorách na povrchu v objektu 73. Vymalovat podzemní prostory, to by nám asi zabralo hodně času. Tedy zejména povrchové objekty je zapotřebí připravit pro první návštěvníky," dodává Pavel Holzknecht.

Na Stachelbergu začíná letošní turistická sezóna už 30. března.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související