V Hradci je kvůli COVIDu uzavřena jedna mateřská školka, na dalších školách nákaza zatím není

6. říjen 2020 08:19

Kvůli nákaze koronavirem museli v Hradci Králové uzavřít první mateřská školku. Nejen kvůli tomu chce magistrát distribuovat mezi pedagogy další zásobu respirátorů. V samotném okrese Hradec Králové je aktuálně 308 lidí s onemocněním COVID-19. 

Čtěte také

„Je to mateřská škola Albertova, která je zatím uzavřena do odvolání. A to z důvodu výskytu onemocnění covid-19 u nepedagogického personálu," popisuje mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová, na dalších školách v Hradci Králové je zatím situace klidná.

Od začátku školního roku je to vůbec první školní zařízení, které ve městě muselo kvůli koronaviru zavřít.

Město přesto jedná s krajem o dodávce dalších respirátorů, které chce podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS ještě během října distribuovat do škol.
„Budou určeny pro učitele, nikoliv pro děti. Zatím nevíme, kolik jich bude, ale v každém případě mohu říci, že jakýsi polštář pro první použití máme."

Děti v Mateřské škole Pecka zkoušely výukový software v rámci podpory digitalizace vzdělávání

Na případný další nárůst počtu případů onemocnění jsou připraveny i další městské organizace, které vedení radnice už v létě vyzvalo, aby se ochrannými prostředky předzásobily. Zásoby zatím podle primátora stačí a žádná další opatření nebo omezení v Hradci Králové v plánu nejsou.

K dalším krokům zatím nepřistoupí ani místní dopravní podnik, který neuvažuje o obnovení zákazu nástupu předními dveřmi nebo o dalším přerušení prodeje jízdenek u řidiče.

Čtěte také

Podle ředitele Zdeňka Abrahama se opatření, zavedená na jaře, osvědčila a jsou dostatečná.
„Ťukám zde na dřevo, neměli jsme ani nikoho v karanténě. To si myslím, že je na 400 zaměstnanců velký úspěch."

Podle bývalého primátora a současného opozičního zastupitele Zdeňka Finka z Hradeckého demokratického klubu jsou kroky současného vedení města pochopitelné, přesto bude spíš než na vedení radnice záležet na samotných obyvatelích města, jak se bude situace vyvíjet dál.

„Je to věc osobní odpovědnosti, hygieny, větrání a dodržování nějakých pravidel hry," uzavírá Zdeněk Fink.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související