Mateřskou školu v Novém Hrádku trápí nedostatečná kapacita, může tady přespávat jen část dětí

23. květen 2019 10:09

S nedostatkem místa bojuje mateřská škola v Novém Hrádku na Náchodsku. Aktuální kapacita je čtyřicet dětí, po obědě v ní ale může přespat jen zhruba polovina z nich. Které to budou, záleží na domluvě vedení školky a samotných rodičů.

„Tak Rozárko, domaluj si obrázek a jdeme domů," říká Aneta Marešová, která si krátce před polednem přišla do školky pro svoji dceru.

Vstup do mateřské školy jen po sejmutí otisků prstů. Dovnitř mohou zaměstnanci a zástupci dětí

Do mateřské školky v Libotově jen po sejmutí otisku prstu

V Královehradeckém kraji přibývá školských zařízení s biometrickými čtečkami otisků prstů. Nově systém začali používat i v malé obci Libotov u Dvora Králové nad Labem. Dovnitř se tak dostanou jen ti, kteří jsou evidovaní v elektronickém systému a mají ke vstupu oprávnění. Týká se to zaměstnanců i zákonných zástupců dětí. Na místě byl s mikrofonem reportér Václav Plecháček.

Čtyřletá Rozárka dnes spát ve školce nemůže, není pro ni místo.
„Když bych nutně potřebovala dceru tady nechat, chtěla jít například k lékaři nebo někam na úřad, tak po domluvě by nám tu možnost školka poskytla."

To ale není pravidlem. Proto se stává, že i v dopředu nahlášeném termínu Rozárka do odpoledne zůstat ve školce nemůže.
„Je to složité na organizaci. Přijdou všechny děti, jsou zrovna zdravé, tak se může stát, že je kapacita naplněna."

S nedostatkem místa bojuje mateřská škola v Novém Hrádku na Náchodsku

Podobně jsou na tom další necelé dvě desítky dětí, respektive jejich rodičů.

V případě nutnosti vypomáhají prarodiče

Podle ředitelky školky Soni Brázdilové se zatím daří s rodiči domluvit. Po obědě si své potomky odvádí především maminky, které jsou na mateřské. Pokud výjimečně potřebují nechat své děti do odpoledne a kapacita je plná, vše se řeší operativně.

„To znamená, že se zeptáme rodičů, kteří mají babičku a mohou si vzít dítě domů po obědě. A tím pádem umožníme spinkání. Je to všechno o dohodě," vysvětluje Soňa Brázdilová.

Komplikace by v Novém Hrádku mohly skončit příští rok.

V pondělí se vedení městyse s tisícovkou obyvatel dozvědělo, že může počítat s dotací 18 milionů korun na rozšíření kapacity mateřské školy na 56 míst. Firmu už má vysoutěženou, práce tak začnou během několika týdnů. Hotovo má být příští rok.

Spustit audio

Související