Jak se žije lidem, kteří dobrovolně tráví život v maringotce? Luboš s Týnou vám to poví a ukáží

6. květen 2018 10:05

Vezmeme vás do Nového Hrádku na Náchodsku. Na okraji této obce je dvacet stavebních parcel. Na jedné z nich ale zatím místo domku stojí pouze maringotka. U ní je udržovaná zahrádka a nově postavený foliovník. Reportéra Václava Plecháčka netradiční pohled tak zaujal, že na dveře maringotky zaklepal.

Stojím uprostřed maringotky, která má své místo na stavebním pozemku v Novém Hrádku. Kristýna Sataryová a Luboš Moravec tady žijí, přestože ještě nekopli do země a nezačali stavět. V útulné malé maringotce. „Má necelých 20 metrů čtverečních. Osm metrů na délku a 2 a čtvrt metru na šířku," směje se Luboš Moravec.

Čtěte takéNa Farách - přírodní zahrada na Novém Hrádku

Tak to mi vysvětlete, co vás vede k tomu tady bydlet, když jsem slyšel, že máte zázemí, máte kde být. „Chtěli jsme už začít dělat zahradu, protože to je to hlavní, co nás lákalo na tom koupit si vlastní pozemek a něco začít budovat. Protože jsme chtěli nejprve splatit pozemek a potom teprve začít řešit dům, tak ta maringotka byla takové logické řešení," říká se smíchem Kristýna Sataryová.

Maringotka po rekonstrukci

Je to řešení i na zimu? Nebo je to jen na léto? „Je to maringotka pro celoroční bydlení. Úplně v pohodě jsme tady byli přes celou zimu. Topíme jen elektrickým přímotopem, nemáme žádná kamna. A vytopíme to na krásných 21 stupňů. Takže paráda," říká Luboš.

Ukážete mi i zahrádku, na kterou se chystáte? „Od toho červeného kolíku rovně 50 metrů. Zatím jsme udělali dočasné záhonoviště, to má asi 20 metrů na délku a sedm metrů na šířku. Máme tady i nově udělaný foliovník. Přijdou tam sazenice rajčat a okurek. Ty máme v Dobrušce a dokonce už plodí," ukazuje Luboš.

Maringotka nemá číslo popisné? Takže pošta vám sem asi nepřijde? „Pošta nám sem přijde. Stačí napsat do adresy: Maringotka pod remízkem, Na Farách, Nový Hrádek. A pošta sem normálně dorazí, pošťáci už ví, že to tady máme," vysvětluje Luboš.

Zahrádka založená, maringotka obyvatelná. Kdy bude domeček? „Počítáme tak za dva, tři roky. Nevíme ještě jaký typ domu budeme chtít. Chystáme se jezdit inspirovat po různých stavbách. Uvidíme, čas máme, takže pohoda," uzavírá rozhovor Luboš Moravec.

Koláž maringotka před a po rekonstrukci
autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související