Města v kraji počítají s milionovými schodky v rozpočtu na příští rok. Důvodem je koronavirus

5. říjen 2020 07:39

Některá města v Královéhradeckém kraji vyčíslila rozpočet na rok 2021 s milionovým schodkem. Vliv na současnou ekonomickou situaci má i pandemie koronaviru. I proto chce vedení měst využít vyrovnávací příspěvek od státu.

„Zatím není úplně možné předjímat výsledek toho, jaký rozpočet na letošní rok byl. Je to vždy možné hodnotit až na konci roku," říká mluvčí magistrátu v Hradci Králové Kateřina Šmídová.

Čtěte také

Podle ní rozpočet na příští rok ovlivní pandemie koronaviru.
„Je poměrně pravděpodobné, že ovlivněny budou i rozpočty několika dalších let. Hradec Králové plánuje v příštím roce rozpočet se schodkem 168 milionů korun. Při příjmech 2,13 miliardy korun a výdajích 2,30 miliardy korun. Schodek chce město uhradit z peněz ušetřených v minulých letech, s úvěrem se nepočítá."

Město Hradec Králové chce příští rok investovat hlavně do výměny semaforů, stavby odlehčovací služby v Honkově ulici a sportovní haly na Pouchově.

Jak si sestavit rodinný rozpočet a vést děti k finanční gramotnosti (ilustrační foto)

Pandemie koronaviru má dopad i na rozpočet Náchoda.

„Rozpočet města Náchoda byl pro letošní rok schválen s příjmy a výdaji ve výši 560 milionů korun. Od dubna do července letošního roku jsme zaznamenali velké výpadky v příjmech, které však byly vyrovnávacím příspěvkem vlády České republiky prakticky vyrovnány," dodává mluvčí městského úřadu v Náchodě Nina Adlof.

Čtěte také

Vyrovnávací příspěvek od státu byl zhruba 25 milionů korun.

Příspěvek dostalo i město Trutnov a to ve výši zhruba 38 milionů korun.

„Pandemie koronaviru se lehce dotkla rozpočtu a to například tím, že město pomohlo podnikatelům. A to tak, že jim byly odpuštěny nájmy v prostorách, které patří městu. Tato pomoc město stála zhruba 5 milionů korun," doplňuje mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Podle ministerstva financí stát celkově městům v Královéhradeckém kraji poskytl vyrovnávací příspěvek téměř 690 milionů korun.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související