V Borohrádku začala rekonstrukce ulic Švermova a Nerudova. Spojilo se několik akcí do jedné

6. květen 2023 08:08

V Borohrádku na Rychnovsku začala tento týden oprava ulic Švermova a Nerudova. Radnici se podařilo zkoordinovat několik stavebních akcí dohromady. Nebude tak nutné silnice rozkopávat opakovaně třeba v ročních rozestupech, ale všechny potřebné práce se udělají najednou. 

Čtěte také

„My jsme se projektově připravili tak, že jsme nachystali projekty na veřejné osvětlení. To znamená, že v těchto ulicích dojde k tomu, že vrchní vedení se dává do země. Do stejného výkopu se přikládá naše veřejné osvětlení s tím, že budou instalovány nové sloupy a svítidla se stmívačem a podobně,“ říká starosta města Martin Moravec zvolený za uskupení Volba pro Borohrádek.

Sdružit do jedné velké stavební akce se podařilo nejen městské projekty, ale i práce související s elektrickými a vodovodními přípojkami. „Dochází i k opravám vodovodní sítě a přípojek. A když už se jednou kopne do země, tak s tím přicházejí také nové chodníky a komunikace.

Čtěte také

Zapojí se i energetická společnost ČEZ, která se sice podílí jen částečně, i tak ale má připravené práce za víc než 10 milionů korun.

Pokračuje mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková. „V Borohrádku nahrazujeme vrchní vedení nízkého napětí kabelovým vedením do země. Samotné práce by měly být zahájeny začátkem června a dokončení předpokládáme do tří měsíců. Jde o vedení nízkého napětí v délce 1,5 kilometru a celkové investice se vyšplhají na 10 milionů korun.

Čtěte také

Město Borohrádek sloučením více stavebních akcí do jedné ve výsledku ušetří. Na některé konkrétní práce totiž mají vyčleněné peníze ostatní účastníci a nemusí je tak platit radnice.

„Další peníze, které jsou potřebné na pokrytí celé této akce, tak tam vstupuje ČEZ s penězi na uvedení povrchů do původního stavu, a stejně tak Aquaservis, tedy to jsou další partneři, kteří do toho přináší finance, dodává starosta Martin Moravec.

Pro Borohrádek na Rychnovsku to ve výsledku znamená značné úspory. Za nové chodníky a veřejné osvětlení zaplatí kolem pěti milionů korun. Hotovo by mělo být nejpozději na podzim.

autoři: Josef Ženatý , baj
Spustit audio

Související