Silnice v Královéhradeckém kraji se letos dočkají investic za téměř čtyři miliardy korun

20. březen 2023 08:32

Královéhradecký kraj chystá na letošní rok opravy silnic II. a III. tříd za miliardu a 700 miliónů korun. Další dvě miliardy investic má připravených Ředitelství silnic a dálnic. Kraj chce opravit sto kilometrů rozbitých silnic nebo třináct mostů. Právě na jednom z míst, kde by se zanedlouho mělo začít pracovat, zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Podle hejtmana Martina Červíčka je silnice na vjezdu do Miletína ve směru od Lázní Bělohrad jednou z těch, jejichž opravy už nebylo možné dál odkládat. Silnice není v dobrém stavu.

Takových míst je ale v Královéhradeckém kraji víc a pro hejtmanství je podle Martina Červíčka důležité i to, že se podařilo nejen udržet průměr investic z posledních let, ten je kolem miliardy korun ročně, ale o dalších 700 miliónů korun rozpočet navýšit.

Co všechno kraj za tyhle peníze opraví?

Čtěte také

Mělo by to být zhruba 100 kilometrů silnic na řadě úseků nebo 13 mostů včetně mostů mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, jen ty samy o sobě budou stát přes 100 miliónů korun.

Kraj vybíral silnice podle jejich stavu, prioritou jsou tedy ty, které jsou třeba hodně rozbité. Zdaleka se nedostane na všechny, ale kdybych měl být konkrétní, tak vedle úseku tady u Miletína se chystají třeba práce na silnicích II. třídy v Libranticích, Dolní Brusnici, mezi Chlumcem nad Cidlinou a Novým Bydžovem nebo na trase z Deštného v Orlických horách na Šerlich.

Takže nás i letos čekají na řadě míst částečné nebo úplné uzavírky?

Čtěte také

Je to přesně tak, nepříjemná bude pro řidiče třeba právě ta, která se týká posledně jmenovaného úseku, tedy z Deštného v Orlických horách na Šerlich. Trasa měří obvykle zhruba čtyři kilometry, objížďka ale povede přes Říčky a Orlické Záhoří a je potřeba počítat se zhruba desetinásobkem téhle vzdálenosti.

Na druhou stranu se kraj vždycky snaží hledat co nejlepší varianty objízdných tras. Diskuzím a jednáním o objížďkám se nevyhnul ani letos, ale třeba zrovna v tomhle konkrétním případě jiná možnost prostě neexistuje.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související