Experiment s plastovou silnicí v Hradci Králové. Silničáři zkusí při opravách vozovky nové materiály

21. únor 2022 08:43

V Hradci Králové chtějí na pár desítkách metrů opravované silnice od dopravního podniku směrem ke Skladištní oblasti silničáři vyzkoušet opravu za pomoci nové technologie a nových materiálů. K opravám, které vydrží víc, by měly pomoci recyklované plasty.

Čtěte také

Stojím na Buzulucké ulici v Hradci Králové, právě tady se má v létě povrch silnice opravovat. Je všední den dopoledne a za pět minut tady projely desítky nákladních aut.

I proto si Údržba silnic vybrala k experimentu právě tenhle úsek, vysvětluje náměstek ředitele společnosti Jiří Koutník. „Vybírali jsme úsek, který je zatížený nákladními vozidly směřujícími do Skladištní oblasti. Byl to i požadavek, abychom vybrali úsek s větším zatížením. Abychom mohli prověřit, jestli směsi s těmito pojivy budou fungovat tak, jak se předpokládá. Zda budou mít vyšší únosnost a tím pádem také životnost.“

Čtěte také

A co že tedy přesně bude na tomhle opravovaném zhruba půl kilometru dlouhém úseku tak nového?

„Je to modifikace asfaltové směsi recyklovanými plasty obecně, popisuje Petr Mondschein z katedry silničních staveb stavební fakulty ČVUT v Praze.

Plastem by měla být vyztužená vrstva, která může mít teď v letních měsících běžně teplotu i 55 stupňů Celsia - a to nedělá dosud používaným materiálům úplně dobře. „Cílem je zajistit vyšší tuhost této vrstvy.

Čtěte také

Po ekonomické stránce nejde o žádný převratný vynález, nová silnice nebude levnější, na nižší cenu se ani s plasty nedostanete. Ale nebude ani dražší než dosud používané technologie. Jde především o odolnost. Podružný je i další efekt nového materiálu - recyklace plastu.

„Ono se ho tam dává, řekněme, do jednoho procenta asfaltové směsi. Takže do jedné tuny směsi dáváme deset kilogramů plastu. Nemůžete si představit, že to bude řešení pro zpracování veškerého plastového odpadu, vysvětluje Petr Mondschein.

Nový povrch na opravovaný úsek silnice by měli silničáři pokládat letos o prázdninách.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související