Kraj chce v roce 2022 investovat především do zdravotnictví, sociálních služeb nebo silniční sítě

25. prosinec 2021 08:34

Vedení Královéhradeckého kraje má jasno v prioritách na příští rok. Investovat chce do zdravotní a sociální péče a hodlá také udržet nastavenou hladinu minimálně jedné miliardy korun na opravy silnic. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Kraj chce podle hejtmana opravovat nemocnice. Které?

Čtěte také

Podle Martina Červíčka z ODS je zdravotnictví prioritou číslo jedna. V příštím roce půjdou krajské peníze do nemocnice v Jičíně nebo do nového pavilonu v Rychnově nad Kněžnou, opravovat se bude nemocnice v Trutnově, ve Dvoře Králové postaví nové operační sály a připravena je i dostavba nemocnice v Náchodě.

Kraj chce část z těchto investic pokrýt i úvěrem, který si na investice vzal. Rozpočet na příští rok je právě kvůli rozsáhlým investicím do nemocnic schodkový, jak ale Martin Červíček řekl, kraj si může podobné investice i jejich financování částečně z úvěru dovolit.

Dají se vyjmenovat také zásadní investice do silniční sítě?

Čtěte také

Na příští rok je připraveno 33 stavebních akcí v hodnotě miliardy a 300 miliónů korun. Dokončena by měla být například druhá etapa obchvatu Opočna, hodně peněz ale má kraj v plánu investovat i do oprav, třeba v úseku z Trutnova do Prkenného Dolu, ale i jinde.

Kraj se také dohodl se státem na opravách silnic I. třídy ve směru na Polsko, protože zatímco polská část dálnice už bude téměř hotová, česká část bude dokončená nejspíš v roce 2027. A silnice navazující na české straně na dokončenou polskou část dálniční sítě, by měly být nejen opravené, ale i rozšířené. Protože se dá předpokládat, že z polské strany bude přijíždět více aut a je nutné, aby naše silniční síť na to byla připravena.

Důležité budou jistě také ceny energií, které můžou v případě dalšího růstu dost poznamenat krajský rozpočet. Má kraj nakoupené energie na příští období?

Čtěte také

Kraj nakoupil část energií na burze na začátku listopadu na jeden rok. V příštím roce bude hejtmanství platit zhruba 2,5 krát víc než letos za energie. A netýká se to samozřejmě jen provozu samotného úřadu, ale také všech krajských organizací, včetně sociálních služeb.

Zatím kraj hledá řešení na další období, tedy na roky 2023 a dál.

Podle hejtmana kraj situaci na burze s energiemi pečlivě sleduje a doufá, že se mu podaří nakoupit výhodněji než letos - protože právě ceny energií jsou v rozpočtu hodně citelnou položkou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související