Uvařte si pravé italské rizoto se zeleným chřestem. Syté jídlo krémové konzistence vás nadchne

Každý kuchař, který přivede na svět chřestové rizoto, si zaslouží poklonu, protože jeho příprava v sobě snoubí dvě dovednosti najednou: uvaření dokonale krémového rizota a správné zacházení se zeleným chřestem.

Čtěte také

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila i do dalších zemí.

A chřest je lahůdková zelenina, které se někdy říká královská. Údajně má afrodiziakální účinky.

I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla. Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během půl hodiny vynikající večeři.

Suroviny:
1 balení zeleného chřestu, 1 lžíce olivového oleje, 3 šalotky na kostičky, 2 nasekané stroužky česneku, 250 g rýže na rizoto (např. arborio), 100 ml bílého vína, 1 litr zeleninového vývaru, nasekaná čerstvá petrželka, kůra z půlky citronu, čerstvě mletý pepř, citronová šťáva

Postup:
Chřest očistěte a odkrojte konce a hlavičky. Nakrájejte každý stonek na 3centimetrové špalíčky a vhoďte i s hlavičkami na 2 minuty do vroucí vody. Hned poté chřest zchlaďte ve studené vodě, případně můžete přidat led, abyste zastavili jeho tepelnou úpravu.
Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a a nechte zesklovatět šalotku. Přidejte rýži a opékejte asi 4 minuty, dokud nebude lehce průhledná.
Přilijte bílé víno a počkejte, až se úplně vsákne do rýže. Poté postupně přidávejte po naběračkách vývar a opět vždy počkejte s další dávkou, dokud ho rýže zcela neabsorbuje. Než přilijete poslední část vývaru, vmíchejte do rýže půlku petrželky a citronovou kůru.
Vmíchejte chřestové stonky a nechte prohřát. Před podáváním ozdobte hlavičkami, zbytkem petrželky, čerstvě mletým pepřem a dochuťte citronovou šťávou.

Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť.

V zásadě by hotové rizoto mělo být polotekuté a je třeba ho servírovat ihned po dovaření. Jakmile totiž vystydne, díky škrobu ztuhne v téměř pevnou hmotu, kterou už nelze ohřát a vrátit do stejné konzistence.

Dokonalé chřestové rizoto s citronem
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka