Úseková měření a 6 radarů měřících okamžitou rychlost. V Hradci Králové dáte už brzy nohu z plynu

26. říjen 2022 08:24

V Hradci Králové se začaly objevovat kamery a radary měřící nejvyšší povolenou rychlost. Krajské město se tak zařadí mezi místa, kde bude dodržování dopravních předpisů kontrolováno soustavně a ne jen namátkově. Jeden takový radar je třeba nedaleko základní školy v Malšově Lhotě.

Čtěte také

„Takto by tudy nejeli, kdyby tady už nebyly ty kamery.“ S paní Hanou, která bydlí v Malšově Lhotě prakticky hned vedle budoucího radaru, sledujeme projíždějící auta.

Radar sice ještě nefunguje, ale řidiči si kamery už všimli a jezdí opatrně - a pomalu. Škola je doslova za rohem, takže radar je tady na místě, je přesvědčená paní Hana. „Dnes jsem už kolikrát viděla, jak šlápli na brzdy. Takže opravdu je to tady velice důležité pro bezpečnost dětí.

Takových radarů bude po Hradci Králové šest, další pak budou měřit úsekovou rychlost.

Čtěte také

„Po konzultaci s Dopravním inspektorátem Policie České republiky byla vybrána místa, kde často dochází k porušování dopravních předpisů. Dále byla určena také ta místa, kde město považuje měření rychlosti za žádoucí. Například v blízkosti základních a mateřských škol,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Radary a kamery už jsou většinou na svých místech a měří. Pokuty řidičům ale zatím nehrozí, jde dosud pouze o testovací provoz.

A ani ten není ještě v plném rozsahu, říká Jiří Pastucha z investičního odboru magistrátu. „Po spuštění celkového systému bude následovat pětiměsíční testovací režim. Kdy se bude kontrolovat, zda nejen penalizační detektory, ale i ty pro řízení křižovatek, mají úspěšnost, která je předepsána smlouvou. A na základě toho se bude pouštět systém do ostrého provozu.“

Čtěte také

Úseková měření rychlosti najdete na Koutníkově ulici, a to v obou směrech hned na dvou místech. Radarů, které změří okamžitou rychlost, pak bude šest. Konkrétně na Pouchovské, Úprkově, Lhotecké a Zborovské ulici, na Třídě SNP a na Pražské třídě. Hlídat průjezd na červenou budou kamery na dvou křižovatkách.

Podle Jiřího Pastuchy budou v provozu denně vždy jen některé radary. „Budou to vždy od každého druhu dvě zařízení. To znamená, okamžité měření rychlosti na dvou místech, od úsekového měření také dvě stanoviště a průjezd na červenou také dva směry.“

Řidiči ale nezjistí, jestli je daný radar v režimu stand-by nebo jestli od něj hrozí pokuta a budou si dávat pozor, věří město. Se spuštěním plného provozu včetně rozesílání pokut za rychlou jízdu počítají v Hradci Králové zhruba od dubna příštího roku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související