Učitelka Klára Gočárová a herec Matěj Nechvátal. Pravnučka a prapravnuk architekta salonu republiky

18. březen 2022

Pravnučka slavného architekta Josefa Gočára, spisovatelka a učitelka jazyků Klára Gočárová, byla spolu se svým synem, hercem Matějem Nechvátalem, hostem Lady Klokočníkové v pátek 18. března po 10. hodině v pořadu Páteční host. Povídali si nejen o jejich současné práci, ale především o důležitých momentech  rodinného života.

Klára Gočárová žije s početnou rodinou v Čerčanech, kde vyučuje cizí jazyky. První knihy životních vzpomínek psala pro své děti. Když ale její knihy příběhů žádalo stále víc rodinných přátel, rozhodla se je vydat. V roce 2014 nejprve vyšla vlastním nákladem trilogie Voslí můstky a úspěch ji inspiroval k další tvorbě.

Čtěte také

Vyrůstala ve velmi umělecky založené rodině. V nejtišší místnosti domu si zřídila pracovnu, kde vyučovala cizí jazyky a po chvilkách psala své vzpomínky. Bylo rozhodně na co vzpomínat. Její maminka, Lucie Gočárová, vnučka slavného architekta Josefa Gočára, organizovala výstavy a muzejní expozice a byla stále v kontaktu s předními umělci své doby.

Jejího syna, herce Matěje Nechvátala, asi nejvíc proslavila dětská role Honzy Břečky v komedii Pupendo, ale nedávno jsme ho mohli vidět i v televizních seriálech Místo zločinu Ostrava nebo Specialisté.

Co vás v poslední době potěšilo?
Klára Gočárová: Nejdříve řeknu, co mne nepotěšilo. To byly ony dva roky koronaviru, protože jsem měla jako učitelka pocit, že se nemohu dotknout svých žáků. A to mě hrozně trápilo. Nekoukala jsem na vůbec na televizi, potom jsem ji zapnula a zjistila, že se lidé opět umí milovat a umí si pomáhat. To mě hrozně potěšilo.

Čtěte také

Nejsem pánbůh, abych mohla měnit dějiny, tak jsem vystěhovala horní patro naší vily a nastěhovala tam dvě ukrajinské maminky se třemi malými dětmi. Žijeme tam v moc hezké symbióze a to mě tedy opravdu strašně těší. Ale opravdu strašně a hluboce. Je to úplně nový život.

Matěj Nechvátal: Mě potěšilo, se nám se ženou 3. ledna narodila zdravá a krásná dcera Emilka. A potom mne moc potěšilo, že se podařilo zprostředkovat právě to, aby ukrajinský rodina mohla v naší vile v Čerčanech žít.

Matěji, co na mamince obdivujete?
Matěj Nechvátal: Jak vše zvládá s úžasnou grácií. Protože jsme čtyři děti, do toho náš zesnulý otec, který byl takovým pátým dítětem. A máma nás dokázala zvládat bez větších obtíží. Nebo nám to aspoň nedávala znát. A to obdivuji velmi, protože jsme každý úplně jiný a ona nás dokáže každého individuálně brát.

Čtěte také

Kdo vás v životě nejvíc ovlivnil?
Klára Gočárová: Moje máma mne dala v pěti letech ke strýci, herci příbramského divadla. To bylo v 60. letech, takže já jsem vlastně strávila úžasné dětství v divadle. A v pěti letech jsem se rozhodla, že si vezmu za muže režiséra a budu herečkou. A podařilo se mi obojí, protože každá ženská je herečka.

Můj muž Jaroslav Hanuš byl takovou korunou onoho díla, protože jsem mu velmi vděčná za profesionalitu, které jsem se mohla 30 let účastnit. Děkuji opravdu pánubohu, že mi umožnil ho potkat.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Klárou Gočárovou a Matějem Nechvátalem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související