Ty máš svaly, já mám čáry! V páce totiž rozhoduje rychlost a technika, říká závodník v armwrestlingu

12. červenec 2024

Teď vám představíme jeden zajímavý sport. Ani jsem nevěděl, že ho vlastně dobře znám, protože jako zábavu jsme ho v dětství zkoušeli prakticky všichni kluci. Jmenuje se armwrestling a David Zapadlo nám přiblíží, o jaký sport se tedy jedná.

Davide, tak co je tedy armwrestling za sport?
Jak jste říkal, většina kluků to bude asi znát. Často, když chtějí chlapci zjistit, který z nich je nejsilnější, tak zkusí páku. A armwrestling je taková vyšší úroveň, řekněme profesionální verze klasické páky. Sport má svá vlastní specifika, vlastní stůl, jsou u toho rozhodčí a používají se nejrůznější techniky. Takže lidé, kteří by si chtěli zkusit páku profesionálně, mají příležitost u armwrestlingu. Je to regulérní sport, pořádají se mistrovství republik, Evropy i světa.

David Zapadlo ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Už jako kluk jste tedy zkoušel páku a zjišťoval, kdo je větší borec?
Zkoušel a co si pamatuji, tak jsem v tom tenkrát nebyl úplně úspěšný. U armwrestlingu hraje velkou roli samozřejmě síla a svaly, ale také hodně technika a hlava. Protože můžete taktizovat, používat různé techniky, sledovat, jak váš soupeř vyhrává, co používá za taktiku. Což u standardní páky máte jen prostě monotónní pohyb do jedné strany. To právě u armwrestlingu nepoužíváme, neradi to děláme, protože je to hodně nebezpečné. Opravdu může dojít ke zlomení kosti v lokti, někde v hospodě nebo ve škole. Je to nebezpečná pozice. A ještě když někdo prohrává, tak se natočí celým tělem a tlačí i přes rameno. Ale za celou dobu, co se věnuji armwrestlingu, tak jsem viděl jen dvě zlomené ruky. Na profesionální úrovni je to výjimečné.

Ještě jsem se nesetkal se sportem, kde by panovala tak přátelská atmosféra. Byť se snažíte druhého porazit, po zápase jsou všichni kamarádi.
David Zapadlo, závodník v armwrestlingu

Jak jste se pak dostal tedy od klasické páky ve škole k tomuto profesionálnímu sportu?
Bohužel v České republice není tento sport natolik rozvinutý a známý, byť ho všichni známe v těch jeho základech. Já jsem se s ním poprvé seznámil v roce 2019, kdy jsem viděl na YouTube video z USA, kde je tento sport rozvinutý a hodně populární. Zaujalo mne to a řekl jsem si, že zkusím něco takového vyhledat u nás v České republice. Podařilo se mi najít Českou asociaci armwrestlingu, kontaktoval jsem její členy, ti mne pozvali na trénink a od té doby pokračuji.

Čtěte také

A předtím jste dělal nějaké jiné sporty?
Jen tak letmo. Když to shrnu, šachy, box, capoeira. Ale ničemu z toho jsem se nevěnoval tak dlouho. Já pocházím z Hořic, kde máme dokonce mistryni světa v bojovém sportu capoeira, trénoval jsem s ní, ale byla to jen taková drobná vsuvka. Dělal jsem to jen asi půl roku.

Co vás tedy tak ohromilo a chytlo na páce? V čem spočívá její kouzlo, které vás chytlo za srdce?
Kouzlo spočívá v tom, že každý si tam nejde něco svého. Já jsem spíše analytický typ, mám možnost si nastudovat soupeřovy techniky, vymyslet si nějakou taktiku. Ale co bych opravdu zdůraznil, tak to je komunita lidí, kteří se armwrestlingu věnují. Ještě jsem se nesetkal se sportem, kde by panovala tak přátelská atmosféra. Byť se snažíte toho druhého porazit, ale po zápase jsou všichni kamarádi a navzájem se povzbuzujete a pomáháte si, abyste se zlepšili.

Čtěte také

V souboji tedy vítězí ten, který přinutí ruku soupeře, aby se dotkla přetláčecí podložky. Jsou tedy svaly a hrubá síla zárukou vítězství?
Ne, v tomto sportu to tak není. Spíše rozhoduje rychlost a technika. Ovšem samozřejmě pokud přijde někdo, kdo je o třetinu silnější než vy, tak pravděpodobně vyhraje. Ale jsou to hodně specifické svaly a šlachy, které rozhodují. A ty většinou lidé, kteří standardně chodí do posilovny nebo dělají kulturistiku, ani necvičí.

Daří se vám tedy analyzovat soupeře a odhalovat jejich slabiny?
Jak kdy. Existují dva formáty soutěží. Jsou turnajové formáty a také formáty tzv. supermatchové, kde jste pouze proti jednomu soupeři. Mně právě více vyhovuje tohle klání pouze proti jednomu soupeři. Tam mám aktuálně skóre 3 : 1, to znamená tři výhry na jednu prohru.

Mám před sebou ještě dlouhou cestu, abych byl jednou na bedně, ale je to prostě o tom neztrácet zápal a motivaci, pokračovat dál.
David Zapadlo, závodník v armwrestlingu

Teď mne napadá, co ruce? Soupeříte jen jednou rukou nebo oběma, jak to je?
Je to na vás, jak si to zvolíte. Můžete soupeřit levou nebo pravou. Samozřejmě z důvodu nějakých disbalancí by bylo ideální to střídat.

Čtěte také

Kdo je u nás v České republice jedničkou v armwrestlingu?
Já si velmi vážím starších a zkušených soupeřů, ale teď bych možná vypíchl spíše mladší generaci. To je budoucnost našeho sportu. Za mne je v kategorii žen u nás jedničkou určitě Ester Poláková, té je aktuálně 19 let. Celá její rodina dělá armwrestling. Ona už ve 14 letech vyhrála mistrovství světa. Je mnohonásobnou mistryní republiky, tak Evropy. Šimon Polák a Matouš Polák to samé. Ještě zmíním také Václava Vaculoviče, Honzu Tomana, který se krásně posouvá dál, a z těch legend Františka Živného, který je dvojnásobným mistrem světa.

A jak se daří vám? Jaké jsou vaše největší úspěchy?
Dělám ten sport pátým rokem, začínal jsem v srpnu 2019, po třech měsících tréninku jsem jel na svůj první turnaj. Tam jsem na pravou ruku skončil čtvrtý mezi nováčky. Ale celkově můj největší úspěch je prozatím čtvrté místo na pravou ruku v kategorii do 75 kilogramů na mistrovství republiky. Mám před sebou ještě dlouhou cestu, abych byl jednou na bedně, ale je to prostě o tom neztrácet zápal a motivaci, pokračovat dál.

Čtěte také

Co dalšího vás ještě baví kromě páky?
Baví mě finance, čtení a literatura, teď se začínám ještě trošku věnovat i běhu. Abych to trošku kompenzoval a nebyl to jen silový trénink. Zkrátka všeobecný rozvoj osobnosti a vzdělávání se.

Co doporučíte lidem, kteří by si chtěli páku na profesionální úrovni také zkusit?
Prvním krokem může být, že se podíváte na webové stránky České asociace armwrestlingu či na instagram, máme tam odkazy na jednotlivé oficiální kluby. Pokud bude mít zájem někdo z Hradce Králové a okolí, tak se může obrátit přímo na mne přes sociální sítě. V Hradci Králové ještě nemáme oficiální klub, ale snažím se to zaštítit alespoň tak, že tady máme pákařský stůl v jedné posilovně. Tak se každou středu, jednou týdně, s těmi, kteří o to mají zájem, sejdeme a trénujeme.

Jakub Schmidt a David Zapadlo ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká David Zapadlo, závodník v armwrestlingu, který byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.