Buší vám v hrudi srdce tuláka? Jediné naše Trampské muzeum najdete na zámku v Doudlebách nad Orlicí

1. srpen 2024

Navštívíme společně zámek v Doudlebách nad Orlicí, kde letos vstoupili do druhé sezóny také v prvním stálém trampském muzeu u nás. Jsem rád, že si o tom můžeme popovídat nejen s doudlebským zámeckým pánem Petrem Dujkou, ale také s velkým trampem Jiřím Fredem Jedličkou, z jehož sbírek doudlebské Trampské muzeum vzniklo.

Jak se daří letos v létě krásnému doudlebskému zámku? Jezdí turisté?
Petr Dujka: Musím říci, že nejen zámek, ale vlastně celý areál už je dán do původního stavu, ale co tam nikdy nebylo, bylo je právě Trampské muzeum a Přírodovědné muzeum Babiččin dvoreček. Teď se nám podařilo opravit střechu a komíny, obměnili jsme interiéry a znovu vydláždili celý dvůr. Stačí se jen podívat a hned v první chvíli návštěvník vidí, co vše se obměnilo.

Jiří Fred Jedlička a Petr Dujka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Největší kachlová kamna u nás zůstala na svém místě?
Petr Dujka: Samozřejmě, všechny tradiční věci zůstaly na místě a my o nich samozřejmě rádi vyprávíme.

Prochodil jsem celé Československo v deštích i v zimě ve sněhu. Takže to mám všechno za sebou. 20 let jsem takto trampoval.
Petr Dujka, majitel zámku Doudleby nad Orlicí

Pojďme připomenout, jak tedy vzniklo Trampské muzeum u vás na zámku. Kde se vzala ona myšlenka? Stálý domov zde našlo původní mobilní trampské muzeum, pamatuji si to dobře?
Jiří Fred Jedlička: Ano, je to tak. Trampové datují existenci trampingu od roku 1918 spolu se založením československého státu. A několik generací před námi se snažilo o to, aby byl tramping uchován pro budoucí pokolení. Bohužel trampové nikdy nebyli organizovaní, my jsme se proto snažili uchovat a dodržet tuto myšlenku a právě nabídka Petra Dujky ve spojení s Přírodovědným muzeem na doudlebském zámku přispěla k tomu, že se to podařilo.

Čtěte také

Na Dunaji, kde se konal slovensko-český potlach, více jak 160 šerifů zástupců trampských osad zvedlo ruku proto, aby si trampové svůj kulturní stánek založili. Byla idea, aby to bylo jakoby živé muzeum v přírodě, to znamená srub, louka a doprovodný program. A mezitím jsme už provozovali tzv. mobilní trampské muzeum a za 12 let se uskutečnilo 80 výstav. Petr Dujka naše mobilní muzeum navštívil nejméně dvakrát a nabídl nám možnost spojení s jeho Přírodovědným muzeem a my jsme tu nabídku přijali. Pan Dujka je tramp od mládí, má velké trampské srdce.
Petr Dujka: Prochodil jsem celé Československo v deštích i v zimě ve sněhu. Takže to mám všechno za sebou. 20 let jsem takto trampoval.

Kolik bylo vám bylo let, pane Jedličko, když jste přičichl k trampingu?
Jiří Fred Jedlička: Já jsem s trampingem začínal ve 14 letech. A dá se říci, že jsem také projel a procestoval celou republiku, tenkrát celé Československo.

Čtěte také

Pojďme krátce říci, co všechno v Trampském muzeu zájemci najdou a uvidí?
Jiří Fred Jedlička: Zrovna teď v úterý máme velkou akci. Kamarádi z České Třebové, u kterých původně mělo stát Trampské muzeum, se chtějí hromadně přijet podívat na to, co je na zámku v Doudlebách. Mezi takové zajímavé exponáty patří třeba první kytara populárního zpěváka Ládi Kerndla nebo podomácku vyráběná banja. Máme tam totem od trampského řezbáře, je k vidění i expozice trampské partyzánské brigády a mnoho dalších věcí.

Když jsme se spolu viděli naposledy, tak jste říkali, že budou ve vitríně k vidění ty největší trampské cennosti. Došlo k tomu?
Petr Dujka: Došlo k tomu zčásti, mám tam už svoji vestu, kterou jsem vyráběl, je tam i ono banjo, kterou naše osada vyráběla z konve od mléka. Je často udělané pětistrunné, ale máme i šestistrunné banjo. A máme tam dokonce jedno banjo vyrobené z konzervy. Všechno se ve vitríně.

Mezi zajímavé exponáty muzea patří třeba první kytara populárního zpěváka Ládi Kerndla nebo podomácku vyráběná banja.
Jiří Fred Jedlička, tramp

Musíme ještě říci, že pan Jedlička si nadělil velký dárek ke svým sedmdesátým narozeninám. Je to knížka Muž se srdcem trampa. To je knížka o vás?
Jiří Fred Jedlička: O mně není, spíše o historii Festivalu trampských písní v Horním Jelení, který měl v letošním roce už 48. ročník. Je tam historie trampských archivů, je tam historie mobilního a stálého Trampského muzea, je tam i historie celosvětového potlachu v Austrálii a mnoho dalších příhod z vandrů.

Čtěte také

Prý je tam i vzpomínka na muže, který přežil zkázu Titaniku v roce 1912.
Jiří Fred Jedlička: Ano, Josef Kielbasa. Měl jsem to štěstí, když mi bylo 16 let, že jsem se s ním potkal a mám jeho autogram. Pořád ještě jezdíme na tramping, ale času je stále méně a méně. Mysleli jsme, že budeme mít v důchodu více času. Opak je pravdou. Samozřejmě už to není ta idylka, jezdili jsme vlakem na posledním vagonu a dnes už ani nespíme pod širákem, ale ve stanu.

A na zámku chystáte nějaké speciální letní prázdninové akce pro návštěvníky?
Petr Dujka: Budou u nás veteráni, přijedou auta. Kdo se vyžívá ve starých automobilkách, ať zavítá do areálu. Jinak budou u nás Farmářské trhy 18. srpna, na které se lidé hodně těší. No, a přijďte prostě pobejt. Jak mnozí vědí, dali jsme se do pěstování vína a tímto zveme milovníky vína, aby si přišli ochutnat naše vína. A málem bych zapomněl na Roberta Křesťana se skupinou Druhá tráva, kteří budou u nás hrát 8. září. A pak nás také navštíví Jan Čenský. Vše si můžete dohledat na našich webových stránkách.

Kamarádky a kamarádi! Vaše případné dary na rozšíření sbírkového fondu Trampského muzea nebo sponzorské příspěvky na provoz a sbírky můžete zasílat na adresu:
Jiří Fred Jedlička, Smetanova 591, 534 01 Holice, e-mail: jirka.fred@gmail.com, informace na tel.: 732 340 998, nebo na e-mail: zamekdoudleby@seznam.cz

Trampské muzeum na Zámku v Doudlebách nad Orlicí

Našimi hosty byli Petr Dujka a Jiří Fred Jedlička. A můžeme se rozloučit trampským pozdravem.
Ahoj kamarádi!

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.