Tučňáci brýloví se ve dvorském safari parku vesele koupou i v mrazech. Jsou to náramní otužilci

18. únor 2023 07:57

Dnes se v Safari Parku Dvůr Králové vydáme za tučňáky brýlovými. Jak víte, jsou to naši rozhlasoví kmotřenci a tak nás zajímá, jak se vyrovnávají s proměnami zimního počasí. Redaktorka Dana Voňková se za nimi vypravila ve chvíli, kdy do sněhové nadílky pršelo, foukal studený vítr, a tak čekala, že ve vodě uvidí jen největší ptačí otužilce. Ale byl to omyl. 

Jak uslyšíte od zoologa Michala Podhrázského, tučňáci se přes den vesele koupou a před chladem se mají kam schovat.

Čtěte také

Tučňák brýlový patří mezi středně velké tučňáky. Dorůstá do 60 až 70 cm. Vrchní část těla má černou, spodní bílou. Zobák většinou černý. Typický je pro ně zejména bílý pruh, který u dospělých jedinců stoupá od krku nad oči a připomíná brýle. Ve volné přírodě žije na pobřeží Jihoafrické republiky, Namibie a na přilehlých ostrovech.

Tučňáci brýloví jsou monogamní, tvoří tedy páry, které si jsou většinou věrné po celý život. Oba se starají o mláďata. Ve vodě se pohybují rychle - uvádí se rychlost i 13 km/h. Mezi ostatními tučňáky vyniká tento druh zejména frekvencí, jakou dokáže pod vodou mávat křídly- je to 3x za sekundu.

Safari park Dvůr Králové chová tučňáky brýlové od 7. července 2022. Vystavěl pro ně pavilon inspirovaný jednou z namibijských pláží a tučňáky přivezl z polské ZOO Wroclaw. V královédvorském safari parku mají k dispozici bazén, který pojme 350 m3 vody, kvalitní filtrační systém obměňuje vodu každých 5 hodin, voda je neustále v pohybu a v zimě nezamrzá.

Čtěte také

Tučňáci totiž neumí plavat pod ledem a mohli by se utopit. Ve velkých mrazech je třeba pečlivě hlídat teplotu vody také proto, aby ptákům nezmrzla křídla. Například pokud je venku - 2°C , je vhodné, aby voda v bazénu měla teplotu 8°C. V horkém létě se zase teplota vody snižuje tím, že se do bazénu připouští chladná voda z podzemního vrtu. Ideální teplota vody v létě je 23°C.

V podobných podmínkách, jen v daleko větším bazénu, který má obsah 6000 m3, prosperuje všech 120 wroclawských tučňáků brýlových. Žrádlo dostávají ptáci v obou ZOO z rukou chovatelů, jako bonus mívají v hnízdních kukaních i sušenou levanduli - také tuto zajímavou zkušenost převzali královédvorští chovatelé od ZOO Wroclaw.

Teď se ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku těší, že původní počet 22 tučňáků zdvojnásobí a vychovají vlastní mláďata.

Čtěte také

Podle IUCN je tučňák brýlový považován za ohrožený druh. V současnosti je nejvíce ohrožuje nadměrný rybolov a znečištění jejich životního prostředí. Svoji roli může hrát i změna klimatu, kdy ryby jako jejich hlavní zdroj potravy, migrují do vhodnějších lokalit.

Havárie tankeru v Kapském městě v roce 2000 ukázala, že 90 procent ekologickými organizacemi zachráněných tučňáků vypuštěných 800 km od tohoto města, se dokázalo do vyčištěného moře vrátit. Těm nejrychlejším to údajně trvalo 18 dní.

Chov těchto tučňáků v zajetí má velký význam z hlediska zachování druhu.

autoři: Dana Voňková , Michal Podhrázský , baj
Spustit audio

Související