Námaha vydaná při zbavování strachu tučňáků z nového prostředí se dvorskému safari parku vyplatila

5. listopad 2022 08:04

Použít na břeh kolem bazénu drobný kačírek, písek nebo kameny? Takové a mnoho dalších problémů řešili v uplynulých zhruba čtyřech měsících chovatelé tučňáků brýlových v Safari Parku Dvůr Králové. Většinou byli tučňáci vidět ve vodě, teď se ale zdržují i na břehu. 

Zoolog Michal Podhrázský redaktorce Daně Voňkové potvrdil, že vynaložená námaha při zbavování strachu tučňáků z nového prostředí se vyplatila.

Čtěte také

Tučňáka brýlového prvně popsal obecně jako druh švédský přírodovědec Carl Linné roku 1758. Byl to vůbec první tučňák, se kterým se už v roce 1498 Evropané seznámili.

Rozsah jeho výskytu zabírá prakticky celou pobřežní část jižní Afriky. Čím blíže k jihu, tím zpravidla větší kolonie. Turisticky známá kolonie se nachází na březích Lambert's Bay, což je oblast ležící přibližně 250 km severně od Kapského města.

Jako všechny druhy tučňáků má i tučňák brýlový tělo dokonale přizpůsobeno k plavání. Díky křídlům, která připomínají pádla , a proudnicovému tělu, dokáže pod vodou poměrně rychle plavat. Podle novější studie z roku 2020, z dat získaných z chovu v zajetí, dokáže tento druh tučňáka plavat maximální rychlostí asi 10,8 až 13,3 km/h.

Výkonné svaly mu umožňují měnit tvar oka, díky čemuž vidí pod vodou zřetelněji. Práci si ale dokáže ulehčit tím, že sleduje hejna racků. Když tučňák narazí na hejno ryb, tak se ponoří a kořist pronásleduje. Při lovu využívá pružný krk a silný zobák s abnormální šířkou rozevření. Díky tomu může lapenou kořist rovnou polykat.

Čtěte také

Jeho jídelníček tvoří hlavně menší druhy pelagických ryb - nejčastěji sardinky, sardele a ančovičky. Tyto drobné ryby mají vydatné tučné maso, kterým si udržuje vrstvu podkožního tuku a promašťuje peří. Zbytek jeho každodenní stravy se skládá z široké škály hlavonožců a korýšů.

Za jediný den zkonzumuje až 540 gramů potravy, ale pokud se stará o mláďata , zvládne během dne ulovit možná až 1000 gramů potravy. Bez potíží zadrží dech na tři a více minut. Rekordní nejdéle trvající ponor jsou 4 minuty a 58 sekund. Během potápění se srdeční frekvence zpomalí, krevní cesty stáhnou a kyslíkem jsou zásobeny pouze nejdůležitější části těla.

Čtěte také

Pokud jsou podmínky přívětivé, hnízdí i dvakrát do roka. Zpravidla začínají v květnu až srpnu. Hnízda se nachází obyčejně pod skalami, ve vegetaci či v různých děrách v písku, a většinou jsou kryta před sluncem. Obvykle tito ptáci úspěšně odchovají dvě mláďata, v péči rodičů jsou zpravidla dva až čtyři měsíce. V sezení a péči o potomky se střídají oba rodiče.

Podle IUCN (2020) je tučňák brýlový považován za ohrožený druh. Podle jednoho z posledních hodnocení (z roku 2018) uveřejněného na stránkách organizace IUCN žije v divočině přibližně jen 50 tisíc dospělých jedinců (společně s mladými je to asi 80 tisíc ptáků), přičemž trend populace je stále klesající.

Kromě rybolovu ohrožují jejich stavy i havárie na zařízení ropného průmyslu a únik ropy z lodních tankerů.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související