Treska na česneku a rajčatech. Zdravé a lehké jídlo, které určitě pohladí vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová.

Treska je dravá ryba, která žije v mořích kolem východní Evropy, Kanady a USA. Má bílé, netučné maso, jež se po přípravě v troubě může snadno vysušit, odtud pochází idiom „vysušený jak treska". Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky, vitamín B, D a E. Pro svůj nízký obsah tuku a cholesterolu se doporučuje při dietách.

Tresku v kuchyni pečeme, dusíme, restujeme, grilujeme, smažíme, flambujeme, plníme, zapékáme. Rozumí si s bylinkami, zeleninou, citrusy, kari, smetanou, koprem, špenátem, houbami, sýrem - treska po italsku, šunkou, slaninou, ořechy i vínem.

Suroviny:
400 g filé z tresky, citronová šťáva, česnek, olivový olej, 1středně velká cibule, 1 plechovkakonzervovaných loupaných rajčat, sekané bylinky např. petrželka, sůl, pepř

Postup:
Filé pokapeme citronem a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím si na olivovém oleji osmahneme na kostičky pokrájenou cibuli a po chvíli i pokrájený česnek. Přidáme oloupaná rajčata a stáhneme z ohně. Vmícháme nasekané čerstvé bylinky a ochutíme solí a cukrem.
Filé vložíme do zapékací mísy a zalijeme připravenou omáčkou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečeme přibližně 30 minut.
Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Tresku nejčastěji koupíte jako filety, mleté rybí prsty, kostky, ale i konzervy. Delikatesou jsou tresčí játra, která seženeme v konzervě, naložené v oleji.

Špíz z mořské tresky a čerstvý salát

Vhodnou přílohou k tresce jsou brambory na všechny způsoby, rýže, těstoviny, zelenina či chléb.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka