Treska na česneku a rajčatech. Zdravé a lehké jídlo, které určitě pohladí vaše chuťové pohárky

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Treska pečená s rajčaty a bylinkovým máslem, zdravá strava, dieta, mořská ryba, ilustrační foto
0:00
/
0:00

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová.

Treska je dravá ryba, která žije v mořích kolem východní Evropy, Kanady a USA. Má bílé, netučné maso, jež se po přípravě v troubě může snadno vysušit, odtud pochází idiom „vysušený jak treska". Obsahuje omega 3 mastné kyseliny, vlákninu, minerální látky, vitamín B, D a E. Pro svůj nízký obsah tuku a cholesterolu se doporučuje při dietách.

Tresku v kuchyni pečeme, dusíme, restujeme, grilujeme, smažíme, flambujeme, plníme, zapékáme. Rozumí si s bylinkami, zeleninou, citrusy, kari, smetanou, koprem, špenátem, houbami, sýrem - treska po italsku, šunkou, slaninou, ořechy i vínem.

Suroviny:
400 g filé z tresky, citronová šťáva, česnek, olivový olej, 1středně velká cibule, 1 plechovkakonzervovaných loupaných rajčat, sekané bylinky např. petrželka, sůl, pepř

Postup:
Filé pokapeme citronem a necháme asi 15 minut odležet. Mezitím si na olivovém oleji osmahneme na kostičky pokrájenou cibuli a po chvíli i pokrájený česnek. Přidáme oloupaná rajčata a stáhneme z ohně. Vmícháme nasekané čerstvé bylinky a ochutíme solí a cukrem.
Filé vložíme do zapékací mísy a zalijeme připravenou omáčkou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečeme přibližně 30 minut.
Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Tresku nejčastěji koupíte jako filety, mleté rybí prsty, kostky, ale i konzervy. Delikatesou jsou tresčí játra, která seženeme v konzervě, naložené v oleji.

Špíz z mořské tresky a čerstvý salát

Vhodnou přílohou k tresce jsou brambory na všechny způsoby, rýže, těstoviny, zelenina či chléb.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.