Filé z tresky na zelenině - zdravý a lehký hlavní chod

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci.

Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Chutně připravená treska se zeleninou je recept na zdravý a lehký hlavní chod, ke kterému na večeři postačí kousek pečiva, na oběd zase bramborová příloha.

Co budete potřebovat:

Nasolená treska čeká na zpracování

600 g filé z tresky
200 g mrkve
2 pórky
200 g celeru
40 g másla
4 menší rajčata
šťáva z jednoho citrónu
2 lžíce sekaného kopru
sůl
pepř

Postup přípravy filé z tresky na zelenině:
Mrkev oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky.
Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Zeleninu podusíme na másle, s trochou vody.
Filé omyjeme ve studené vodě, osušíme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme čtvrt hodiny odstát.
Rajčata spaříme, oloupeme, nakrájíme na plátky.
Filé osolíme.
Troubu předehřejeme na 500 stupňů.
Dušenou zeleninu vložíme do alobalu, na ni položíme filé a rajčata. Navrch dáme plátky másla a posypeme dvěma lžícemi kopru.
Fólii uzavřeme, propícháme vidličkou a vložíme do trouby.

Pět lahodných důvodů pro tresku:

* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.

* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.

* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.

* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.

* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.