Transplantace ledvin dává pacientům šanci na nový život. Česká republika patří mezi evropskou špičku

Po celý tento měsíc jsme si v pořadech Nemocnice na soutoku připomínali letošní  95. výročí založení Fakultní nemocnice v Hradci Králové. V seriálu dokumentů jsme vám postupně představili některé špičkové kliniky a pracoviště. Dnes vám připomeme pořad z našeho bohatého rozhlasového archivu. Dokument u příležitosti pětisté transplantace ledvin natočila v Transplantačním centru Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové v roce 1997 Lada Klokočníková.

Nejstarší záznamy o transplantacích orgánů pocházejí již z dávného starověku, kdy například čínský lékař Pien Čchiao „vyměnil dvěma mužům srdce“. První věrohodná a úspěšná lidská transplantace na světě se ale uskutečnila až v roce 1905 v Olomouci, kde oční chirurg Eduard Zirm transplantoval lidskou rohovku. 

Čtěte také

Světový primát v úspěšné transplantaci lidského orgánu drží americký chirurg Richard Lawler, který 17. června transplantoval ledvinu.

Tato transplantace ale bývá někdy v chronologii prvenství opomíjena.

Jako první úspěšná transplantace ledviny tak bývá často uváděna až ta, kterou provedli v prosinci 1954 bostonští specialisté pod vedením Josepha Murraye, jenž v roce 1990 dostal za průkopnické činy na tomto poli Nobelovu cenu.

První transplantace ledviny v Československu byla provedena 23. listopadu 1961 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, pacientka ale zemřela po 16 dnech na infekci. První úspěšná transplantace ledviny, po které žil pacient s transplantovaným orgánem tři roky, se v Československu uskutečnila v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) 21. března 1966.

Transplantace otevřely novou etapu tuzemského zdravotnictví

Transplantace ledviny je procedurou, při níž je zdravá ledvina dárce operativně vpravena do těla pacienta, aby vykonávala veškeré funkce, které nefunkční ledviny příjemce již nebyly schopny plnit.

Čtěte také

Nová ledvina se - možná překvapivě - neukládá na místo původních ledvin, ale do levé nebo pravé jámy kyčelní, mezi břicho a břišní dutinu.

Vzhledem k počtu pacientů, kteří potřebují transplantaci, musí být kandidát zařazen na čekací listinu, čekací doba je však vzhledem k dostupnosti orgánů různá. Česká republika se pohybuje na předních místech v počtu transplantací kadaverózních ledvin na milion obyvatel, a i přesto je průměrná čekací doba kolem 1-2 let.

Česká republika patří v tomto ohledu mezi evropskou špičku. V roce 2019 bylo v Česku provedeno přes 500 transplantací ledvin. V naprosté většině jsou u nás dárci zemřelí lidé.

Spustit audio

Související