Deprese sedí stále vedle mne, říká Štěpánka Živčáková nad svojí knihou Drátem do oka

9. červen 2024

Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? A lze vůbec plány na sebevraždu odhalit včas? Někdy je hodně těžké zachytit varovné signály.

Své o tom ví Štěpánka Živčáková, která se na nový rok 2013 znovu narodila. Právě v ten den stála na rozhledně rozhodnutá - mít klid a skočit. Tomuto rozhodnutí předcházela řada měsíců, kdy postupně přestávala mít chuť do života, připadala si prázdná a zbytečná.

Čtěte také

O tom všem si otevřeně povídá hlavně s mladými lidmi na besedách, aby jim vysvětlila, jak moc je důležité o svých problémech mluvit. A to nejen se svými nejbližšími, ale i odborníky, kteří je dokáží navést na správnou cestu a hlavně dokáží správně diagnostikovat jejich „nemoc“. A tou je deprese.

S ní se potýká řada lidí všude na světě. Zatímco někteří se s ní setkají čas od času, jiné trápí dlouhodobě. Jak ale poznat, že psychika už je v ohrožení?

Tak vznikla kniha Drátem do oka

O tom všem Štěpánka Živčáková napsala knihu nazvanou „Drátem do oka“. A právě nad touto knížkou se s ní jednoho krásného slunečného dne sešla redaktorka Zdena Kabourková.

Poslechněte si upřímnou zpověď mladé ženy, kterou po její cestě životem provázeli „andělé strážní“. A jeden z nich jí 1. ledna 2013 zachránil život.

(Další díl nového projektu Českého rozhlasu Hradec Králové s názvem: Neobyčejné příběhy obyčejných lidí)

autoři: Zdena Kabourková , baj
Spustit audio

Související