Ledvinová onemocnění a jejich prevence. Otoky a únava mohou být varovným signálem

1. srpen 2018

MUDr. Vladimír Vojanec, vedoucí Dialyzační střediska B. Braun Avitum Praha-Bulovka, byl hostem naší radioporadny na téma: ledvinová onemocnění a jejich prevence. 

Ledvina je napojena a změna barvy z  bílé na růžovou znamená, že do ní proudí krev

Ledviny plní v našem organismu velmi důležité funkce, zejména odstraňují z těla některé zplodiny látkové přeměny. Pokud je jejich funkce dlouhodobě snížená, mluvíme o chronické nedostatečnosti funkce ledvin. Ta může přejít až do stadia chronického selhání funkce ledvin, kdy je již nezbytně nutné zahájit léčbu některou z forem náhrady funkce ledvin, jako je dialýza nebo transplantace. Je mnoho příčin, které tento stav mohou způsobit.

Jaké možné příznaky onemocnění ledvin můžete pozorovat?
přibírání na hmotnosti v důsledku zadržování tekutin v těle (otoky obličeje, očních víček, bérců)
bolest v bederní krajině, zvláště je-li doprovázena teplotou nebo změnou barvy moči (infekce, kameny, prasklá cysta)
tvorba pěny v moči (může být důsledkem vylučování bílkoviny do moči)
tmavá moč (červená, červenohnědá, růžová)
příliš velké množství moči (zvláště v noci)
příliš malé množství moči (je-li moči méně než půl litru za den, znamená to těžké poškození funkce ledvin)
svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svědivka, svalové křeče, změna barvy kůže

Léčba může být u každého pacienta jiná a záleží na příčině, která k chronické nedostatečnosti funkce ledvin vedla a jak velká část ledvinové tkáně byla vyřazena z funkce. Jednou zničená ledvinová tkáň nemá schopnost obnovy funkce, a proto chronická nedostatečnost funkce ledvin je proces nevratný.

Pokud je patrné, která příčina tento proces vyvolala, je třeba pokusit se tuto příčinu odstranit, aby se zabránilo dalšímu poškození ledvin. V každém případě, i když příčinu odstranit nelze nebo není známa, je nutno chránit zbytkovou funkci ledvin na co nejdelší dobu.

Bolest v zádech

Nefrolog ordinuje speciální dietu a některé léky, kterými se snaží brzdit další zhoršování funkce ledvin. Jde především o léky na snižování krevního tlaku, léky na ovlivnění činnosti příštítných tělísek, jejichž funkce bývá často zvýšená, léky na ovlivnění anémie, léky ovlivňující metabolismus a stav výživy.

Díky účinné léčbě se daří oddálit nutnost náhrady funkce ledvin i o několik let a předejít četným závažným komplikacím, které mohou doprovázet nedostatečnost funkce ledvin.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související